Kertünk-Portánk

Elfogyott a hazai burgonya, egekbe szökött a krumpli ára

Mostanra lényegében elfogyott a raktárakból a hazai burgonyatermés, írja a vg.hu

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint január második hetében a Budapesti Nagybani Piacon 140 forint volt a krumpli kilónkénti bruttó termelői átlagára, egy évvel ezelőtt ugyanezért 80 forintot kellett fizetni. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya kilója 300 forintba kerül.

Általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés, az ok a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség

– mondta a Világgazdaságnak Tasnádi László, a komáromi Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója.

Jelenleg szinte üresek a hazai raktárak, a szokásosnál egy hónappal hamarabb fogyott el a burgonyatermés.A szakember szerint Franciaországban és más nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb termett a szokásosnál a kedvezőtlen időjárás miatt. Hazánkban azért nem tárolják február elejénél tovább a krumplit, mert a kedvezőtlen raktározási viszonyok miatt vizet veszít, és héja foltossá válik.

A burgonya tárolásának nem kedvez a hazai klíma

Burgonyatermésünk harmada a kiskereskedelmi láncoké, ez körülbelül 60-80 ezer tonna. Magyarországon csak néhány nagyobb cég van, amely nagy mennyiségben termeszti a növényt. A 300 hektáron termelő Solum a legnagyobb hazai termelő, melynek 13 ezer tonnányi tárolókapacitása is a legnagyobbnak számít itthon. Saját árujukat ők is február környékéig tudják feldolgozni, utána jön az import. Több más hazai céghez hasonlóan nyár elején a korai hazai burgonyát vásárolják fel a déli területekről, saját termésből pedig júliustól működik a feldolgozójuk.

A KSH adatai szerint az 1960-ban még három millió tonnát kitevő burgonya termés a kétezres évek elejére a harmadára, 780 ezer tonnára csökkent. Jelenleg mindössze 200 ezer tonna körüli az éves betakarított burgonyamennyiség Magyarországon, amit bő 8000 hektár termőterületen termesztenek. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szerint a hektáronkénti termésátlag 13,4 és 50 tonna között változik.

Kiemelt fotó: MTI – Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik