Kertünk-Portánk

Így építsünk kerti agyagkemencét

Kertünk dísze is lehet egy kemence, de az biztos, hogy a benne sült ételek zamata semmihez sem fogható.

Ez a fatüzelésű kemence visszavisz minket egészen az ókorig, amikor még nem bonyolították túl az ételek elkészítését sem, bárki számára könnyen és olcsón elérhető, sütésre alkalmatos eszközöket használtak, amit a rendelkezésre álló anyagokból, földből, sárból és vesszőből bárhol gyárthattak maguknak. Ilyen ez az egyszerű agyagkemence is. Könnyen megépíthetjük otthon is, ha egy két dologra odafigyelünk, és követjük az építési útmutatót.

A kenyértől a pizzáig vagy a süteményekig bármi megsüthető benne, ahogy egy jó cserépben főtt-sült töltött káposzta elkészítése vagy a gyümölcsök szárítása is lehetséges benne.  Nézze meg a bemutatót, és készítse el otthon a saját sütőjét.

1. lépés

Kell az alap a kemenceépítéshez, hogy a megfelelő hőelvezetés és szellőzés biztosított legyen. Az ábrákon látható az egyik lehetséges megoldás: üvegre simított fűrészpor, agyag és tűzálló tégla a tetejére.

Fotó: goodshomedesign.com

Az építéshez szükséges anyagok

  • agyag
  • homok
  • faforgács
  • durva fűrészpor vagy durva szalma
  • finom, apróra vágott szalma
  • víz
  • sütőajtó
  • tűzálló tégla

2. lépés

Az alap elkészítése után fedjük be agyaggal a tűzálló téglákat, támasztéknak mogyoróvesszőt vagy fűzfavesszőt is használhatunk a vázhoz. Itt csak egy vastagabb tartógallyat használunk hozzá. Az ajtót is helyezzük be, hogy a nyílást megfelelően alakíthassuk ki.

Fotó: goodshomedesign.com

3. lépés

A sárral elkevert szalmával keretezzük a kemence nyílását. Végül égessük ki jól a nedves agyagot.

Fotó: goodhomesdesign.com

4. lépés

A finomra aprított szalmát keverjük, tapossuk össze jól a sárral.

Fotó: goodshomedesign.com

5. lépés

A megfelelő hőtartás fontos a kemence esetében, hogy az étel ne csak megégjen, hanem át is süljön. Hogy ez megvalósulhasson, kenjünk még egy réteg nedves faforgácsos agyagot az alapformára, aminek az elkészítését a 4. lépés szemléltette.

Fotó: goodshomedesign.com

6. lépés

Dekorálhatjuk is kedvünkre a nedves agyagot. Majd végül ezt a réteget is jól égessük ki, aztán pedig élvezzük a kemencében sült finomságokat.

Fotó: goodshomedesign.com

Régen így csinálták

Így is lehet

Ez a kemenceépítési módszer a Római Birodalom muzeológiai feltárásaiból és az általunk épített agyagkemencék gyakorlati tapasztalataiból származik – írja a kemencebence.hu

A kemence felépítése: kő alapépítményre helyezett vesszőváz és 15 cm vastag agyagtapasztás

Vázrendszere: mogyorófavessző-fonat, nyers, jó minőségű

A tűztalaj anyaga: 6 cm vastag, kissé képlékeny, tömörített agyag, 10% aprított szalmaadagolással.

Füst kivezetése: A füst kivezetését egy nagyméretű fél téglával letakarható és szabályozható nyílással kell megoldani úgy, hogy a belső térben a nyílás magassága felett legalább a tévő magasság felének megfelelő hőcsapda alakuljon ki.

Hőcsapda: Az a tér, amely a beáramló levegő és a kémény nyílásán kiáramló füstgáz útvonalát nem érinti, de a hő akkumulálódása végbe tud menni. A tér fölött beépített agyag az elsődleges hőtároló, ami a belső, felső sugárzást végzi.
A kemence kiszárítása: Az agyagkemence természetes száradását nem kell kivárni, két-három napos szikkadás után célszerű megkezdeni a szárító fűtést. A szárítás lassú legyen, de folyamatos.
A teljes kiszáradás után kívül-belül tömörítsük be agyaghabarccsal a felületeket.
Üzembe helyezés: Ha a tömörítések is megszáradtak, a külső felületet akár le is meszelhetjük.
A füstkivezetéshez készítsük oda a téglát, amivel a huzatot is szabályozhatjuk, és a kemencét lezárhatjuk.

Fontos, hogy a kemencénket olyan helyre építsük, ahol nem éri állandó esőzés.

1. lépés – Fotó: kemencebence.hu

Fontos, hogy a kemencénket olyan helyre építsük, ahol nem éri állandó esőzés.

Kiemelt kép: goodshomedesign.com

Kerti szemétből épített búbos kemencét
Kreativitás, elszántság és egy szakkönyv kellett hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik