Diótorta, almás lepény, aszalt szilvával töltött pulykamell, hideg meggykeszőce – pillanatok alatt összefut szánkban a nyál egy-egy ízletes étel hallatán. A receptek felkutatása mellett legnagyobb fejtörést rendszerint a friss, egészséges alapanyagok beszerzése jelenti legtöbbünk számára. Kertünkben ezért is célszerű átgondolni néhány szép gyümölcsfa telepítését.
Dióbél királyfi
Vidéki tájaink falusi, tanyasi portáinak évszázadok óta tisztelt alakja a diófa. Ágain ezerszám teremnek a csodálatos gyümölcsök, ősidőktől fogva termékenységi jelkép. Kemény héjba zárt, ízletes gyümölcsét őseink sokoldalúan hasznosították, napjainkban a gyógyászatban újra felfedezték kedvező élettani hatásait.
Termését nemcsak nyersen fogyaszthatjuk, préseléssel kinyert olaját a konyhában használjuk. Falun régen még a termésben található hártyákat is felhasználták.
Vannak olyan gyógyítók, akik szerint az agyműködést serkenti a dióbél rendszeres fogyasztása, népi gyógyászaink pedig rák gyógyítására, megelőzésére javasolják. Vértisztító, serkenti a máj tevékenységét, salaktalanító hatású, elősegíti az emésztést, valódi csodaszer.
Naponta egy alma, az orvost távol tartja!
Számtalan ősi mítosz és jelkép kapcsolódik az ízletes gyümölcshöz. A Bibliában a tudás és a bűnbeesés gyümölcse, a görög mitológiában pedig Parisz a legszebb istennőnek, Aphroditének ítélte oda az aranyalmát. Magyar népmeséinknek gyakori szereplője a varázslatos almafa.
A konyhában jól ismert alapanyag, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak előszeretettel használjuk, nem utolsósorban ízletes, közkedvelt sütemények készülnek belőle.
Teáját hurutok, bélgondok ellen javasolják, gyümölcse nyersen számtalan betegség megelőzésében kulcsfontosságú. Frissen facsart leve az agyműködést segíti. Jeles írónk, Márai Sándor egyik könyvében ébredés után, éhgyomorra javasolja a reszelt alma fogyasztását.
Egy, megérett a meggy
Könnyen termeszthető, ezért is rendkívül népszerű gyümölcs a meggy, vidéki utcákon úton-útfélen belé botlunk.
A gyümölcs június első napjaiban már szedhető, ezért mindenképpen célszerű csemetéjét kertünkbe ültetnünk. Pompás mártást és ízletes süteményeket készíthetünk belőle. Egy forró nyári napon lehűtött meggyleves, vagy a családi ebédet lezáró porcukrozott meggyes pite sokak kedvenc eledele.
Hull a szilva a fáról
Mifelénk tréfásan csak pálinkafa névvel illetik ezt a meggyhez hasonlóan igen közkedvelt gyümölcsfát. Egy szakszerűen gondozott szilvafa évi fél mázsa termést is hozhat, mégis, Magyarországon átlagosan 6-7 kilónyit fogyasztunk belőle csupán.
Aszalványát sütemények mellett húsos ételekben is felhasználhatjuk.
Végezetül néhány jó tanács gyümölcsfáink sikeres ültetéséhez
- Egy facsemete 3-4 esztendő múltával fordul termőre, ha hamarabb szüretelnénk, inkább konténeres, 3-4 éves csemetét vásároljunk!
- Ültetéskor alakítsunk ki megfelelő mélységű gödröt, a földet tapossuk meg, tömörítsük!
- Tányérozzuk ki a fát megfelelő mélységben és szélességben!
- Szárazabb tájainkon nyaranta mindenképpen árasszuk el gyakran és bőségesen szomjazó gyümölcsfánk tövét!
Kiemelt kép: Pixabay