Kertünk-Portánk

Aranyára van a magyar epernek, 5 ezer forintot is elkérnek egy kilóért

Húsvétra még tovább emelkedhet a fóliasátrakban termett hazai gyümölcs ára.

Elkezdődött az eperszezon, a pultokon megjelent a magyar termés, bár az import gyümölcstől jóval drágább, írta a Délmagyarország.

A sok tavaszi napsütés miatt három héttel hamarabb indult idén a szezon, Zsombón és Hódmezővásárhelyen már a múlt héten elkezdték szedni a fólia alatt termesztett gyümölcsöt. A piacokon egyelőre még hitetlenkedve fogadják, hogy nem Görögországból vagy Spanyolországból való a kínált portéka, bár ez most még az árán is látszik. Míg a messziről jött gyümölcs kilójáért ezer, a hazaiért akár háromezer forintot is elkérnek

írta a portál.

A TV2 Tények című műsorában arról tudósítottak, hogy vannak piacok, ahol nagyon drágán, ötezer forintért árulnak egy kiló friss hazai epret. A húsvéti ünnepekre tovább emelkedhet az eper ára, akár 6 ezer forintba is kerülhet majd egy kilogramm.

Fotó: Pixabay

A termelők azt mondják, hiába a magas ár, még így is alig van rajta hasznuk. A fóliasátrakban ugyanis a nagy hőmérsékletingadozás miatt alig termett eper. Sokan a külföldi, olcsóbb epret választják, ami azonban ízetlenebb.

A tudósításban arról is beszámoltak, hogy a kaposvári piacon 3500 forintos kilónkénti áron is találtak magyar epret, ami szintén jóval drágább az importnál.

Sütés nélkül készül a mutatós és finom epres túrótorta
Gyorsan elkészíthető és minden alkalomra tökéletes választás.

Bár a “Szedd magad!” akcióra még várni kell, a Sokszínű Vidék Csepregen érdeklődött, mikorra várható szabadföldön termett eper. Kérdésünkre Varga József gazdálkodó elmondta:

Május közepére várjuk a szezon kezdetét, de roppant nehéz belőni, mert a gyümölcs különösen érzékeny az időjárásra. Per pillanat ugyan látható már néhány virág, mégsem beszélhetünk a virágzás kezdetéről. Ahhoz túl kell lennünk a mostani lehűlésen, jó 1 hét múlva kezdődik igazából a virágzás. Az eddigi aszály miatt a tavalyinál kisebb termésre számítunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik