Virágzó vidékünk

Kengyelen megkezdődött az eperszüret

Termálvízzel fűtik a fóliasátrakat.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelen az elmúlt években a Belügyminisztérium mezőgazdasági mintaprogramjának keretében jelentős fejlesztések történtek. A Sokszínű Vidék is beszámolt az alföldi falu termálvízzel fűtött fóliasátrairól, melyekben nagy volumenben kezdődött meg a biotermelés.

Csodájára járnak a termálvizes kengyeli paradicsomnak
Ugyanez elmondható az itteni salátáról, eperről és paprikáról is.

A tavasz első  slágerterméke a földieper, amelyből az idén minden eddiginél nagyobb  mennyiségre számít az önkormányzat. Három darab, négyszázötven négyzetméteres fóliában terem a CLERY fajtájú földieper, mely tövenként 30-50 dekagramm átlagtermést hoz, jellemzője pedig, hogy három-négy nap a  pultállósága és kitűnő a fagytűrő képessége. A gyümölcs szedését ezen a héten megkezdték.

A most megérett termést  tavaly augusztus végén telepítettük három fóliasátorban, és emellett  húszezer tő szabadföldi  földieper, úgynevezett bakhátas tavaszi telepítése is  megtörtént négyezerötszáz négyzetméteren. Ebből ideális esetben három  és fél, négymillió forintos bevételre számít az önkormányzat

– mondta érdeklődésünkre Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere.

A  projektben tizenöt közfoglalkoztatott dolgozik. Munkájukat Lévai Erika szakképzett  aranykalászos gazda vezeti, aki munkanapokon Tiszaföldvárról ingázik a településre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik