Kertünk-Portánk

Építsünk szamócatornyot és szüreteljünk kedvünkre

Mindannyiunk egyik kedvenc gyümölcse a  szamóca. Ha sikerélményt szeretnénk magunknak és családunknak és bele szeretnénk egy kicsit kóstolni kedvenc gyümölcsünk termesztésébe, akkor a "szamócatornyot" nekünk találták ki.

Jó hír, hogy egyre nagyobb teret hódít a kertészkedés, és elmondhatjuk, hogy ma már kis területen is lehet sikerélményünk és bő termésünk. A függőleges kertészet elterjedésének és hasznos praktikáinak köszönhetően sokan nekilendülnek és akár raklapból is csodás eperfalat készíthetünk.

A szamócatorony megvalósításához néhány alapanyag mellett csupán némi kitartásra és türelemre lesz szükség, hogy az első saját szamócatermésünket szüreteljük.

Kezdjünk hozzá

Szerezzünk be 5 db nagyobb cserépet. Ezekbe  lyukakat fúrunk (nem nagyobbakat 2,5-3 centinél, különben kihullik belőle a föld), illetve az aljára is luggatunk egy vízelvezető nyílást. Szükségünk lesz továbbá egy csavarhúzóra vagy egy árra, egy 1,5-2 literes PET palackra és egy kézi fúróra, fészekmaróval ellátva.

A felső edénybe teszünk középre vízelvezetőnek egy kilyuggatott üdítős palackot (a kupak alja rácsavarva marad). Ez gondoskodik majd arról, hogy a víz egyenletesen jusson minden növénynek, még a fölsőnek is.

A gravitáció itt nem barátunk, a víz lefelé halad ezért a fölső mindig kevesebb vizet kap, ez ellen próbálunk tenni ily módon.  Az elosztó palack szintje érjen a talajszint fölé kicsivel, hogy ne kerüljön bele föld, különben eltömődik.

A többi cserépbe csak termőtalaj és szamócapalánták kellenek.

Rendszeresen öntözzük ( 2-3 naponta) és ugyanilyen időközönként forgassuk meg, hogy minden növényt egyenletesen érjen a napfény.

A módszer bár munkaigényes, de mindenképpen hasznos, különösen azoknak lehet érdekes, akiknek csekély alapterület áll rendelkezésére, hiszen egy kis területen viszonylag nagy mennyiségben termelhetünk szamócát.

És persze így is lehet

Írta: Maruzs Gergely – Fotó: countryliving.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik