Kertünk-Portánk

Virágzó kert, meleg színű dekorációk: ilyen egy igazán szép őszi otthon

Az ősz maga a csoda. A virágok, a gyümölcsök, a párás reggelek után előbújó nap olyanok, mint egy színdarabban a második felvonás; tartogatnak még számunkra meglepetéseket.

Idén szinte menetrendszerűen érkezett meg a ősz, és robbantak be élénkségükkel az ilyenkor virágzó növények a kertünkbe.

Szegh Krisztinával, a Varázsolj otthont bloggerével beszélgettünk otthonunk őszi szépségeiről.

– Már a kert megtervezésénél gondoltam az őszre, hisz rengeteg évelő ontja ilyenkor is a virágait. A növények beszerzésekor figyeltem arra, hogy folyamatosan legyenek színes virágok úgy, az udvaron, mint az “Uradalomban”. A nyári időszakról sok virág velem tartott az őszbe is. A különböző hortenziák a hónapok múlásával megváltoztatják a virágaik színét, és ezzel a kis trükkel mindig új arcukat mutatják. A talajtakaró rózsáim szinte folyamatosan virágoznak, és a dáliák is tündökölnek még. Nem tudom megunni őket. A kései virágok ültetésével igyekeztem kitolni virágzási időszakot, és ezzel megőrizni a kertünk szépséget az őszi hónapokra.

Talán az október mutatja legszínesebb arcát az ősznek, ami kertünkben, otthonunkban is visszaköszön. 

– A szellőrózsa könnyedén ringatja virágait, a krizantém, a varjúháj pedig cserépben is jól érzi magát. A vadszőlő ilyenkor mutatja meg az igazi szépségét, az asterek, díszfüvek tökéletes harmóniát adnak egy kertnek. Az udvaron szívesen használok igazi, falusias dekorációt is. Volt már nálunk gesztenye zsomporban, makk tálkában, most pedig kukorica van a fatárolón.

Galéria

A terasz és az ablakok díszítése elengedhetetlen része otthonunk dekorálásában. Milyen szempontok alapján díszítesz?

– Nálunk a terasz központi helyiség. Innen indulunk, és ide érkezünk haza. Számomra fontos, hogy hangulatos, hívogató legyen, és ezt a minden évszakban a díszítéssel tudom elérni. Szabadjára engedtem a fantáziámat, és a virágok, dísztökök, az apró kis figurák, valamint a virágládák segítségével sikerült megteremteni azt az őszi teraszt, amit elképzeltem magamnak.

Az álmos reggeleken mindig jókedvre derít a sok kedves virág. A dísztökök és a régi teknő jól illenek egymáshoz, így kihagyhatatlan kellékek, éppúgy, mint a koszorú vagy a szárított hortenzia. Az ablakpárkányra is teszek dekorációt, szívesen ültetek össze különböző virágokat, ügyelve a színek, magasságok, formák harmóniájára. A krizantém, árvácska, csarab, és a kerámia gomba, külön – külön és egyben is az ősz kellékei lettek, és a virágláda is ősziesre váltott.

Az őszi otthon a kuckósodást, a forró teát, a sült gesztenyét és a ropogó tüzet jelenti sokaknak. 

– Az őszies hangulat beköltözik a “Miházunkba” is. A lakásba nem igazán szoktam bevinni az évszakok váltakozását, de mégis érezhető, bár a szezonális ételek, kiegészítők nálunk a mindennapok részeivé váltak. Az asztalon a szalvéta nem csupán kellék, hanem dísz is. Passzol az őszhöz, de az asztalterítőhöz is. A szalvéták színét hozzá hangolom az asztalterítő színéhez. A teázás is ilyentájt kerül újra előtérbe, és mi nagyon szeretjük szép bögréből elfogyasztani. A pipacsos igazán stílusos darab, a hűvös napokon ebből a bögréből még jobban esik a forró tea.

Galéria

Van még egy nagy kedvencünk, amit ősszel sokszor készítek. Ez a sütőtökkrém leves. Pirított magvakkal az igazi, a család kedvence lett az évek alatt. A szezonális gyümölcsök mindig ott vannak a konyhában. Az alma, a körte, és a szőlő íze is hozzá tartozik az őszhöz, no és a csipkebogyó és a galagonya. Minden ősszel – miután egy kicsit megcsípte a dér – szedünk egy jó adagot. Átmosom, lecsepegtetem, összeaprítom, sütőben kiszárítom és teaként minden reggel ezt isszuk. Hamarosan megint megyünk, hogy beszerezzük az idei télre elegendő mennyiséget.

Az ősz ezer szépséget tartogat számunkra, csak nyitott szemmel kell járni. A nyár sem nyújt olyan tüzes színeket, mint ez az évszak. Örüljünk neki, használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket! Hisz’ talán lesz időnk elolvasni a tavasz óta félretett könyvet, elmenni a barátokhoz, vagy csak egy bögre forró teával kiállni a teraszra, és rácsodálkozni az ecetfa gyönyörű színére.

Fotók, kiemelt fotó: Szegh Krisztina

Az ősz legszebb dekorációi csarabból és hangából készülnek
Jó választás esetén az őszi borús napokon kellemes hangulatot varázsol otthonunkba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik