Kertünk-Portánk

Nem csak acélból és üvegből készülnek a világ jövőbe mutató épületei

Házat építeni már rég nem csak téglából és vasbetonból, emberi erővel lehet, hiszen a néhány évtizeddel ezelőtt még földöntúli álomként, mozivásznon, vagy tudományos-fantasztikus regényekben feltűnt eljárások közül számos mára lehetségessé vált. Ezek közül most a legérdekesebbeket mutatjuk be.

Nyomtassuk ki!

A nyolcvanas években kifejlesztett, de széles tömegek számára csak alig néhány éve elérhetővé vált eljárásra sokáig mindenki csak költséges szórakozásként tekintett, hiszen a drága nyomtatókkal csak  kisebb-nagyobb tárgyak, vagy modellek voltak elkészíthetők, a fejlődés azonban ezen a területen is megállíthatatlan volt: 2015-ben az orosz SPECAVIA bejelentette az első, épületek nyomtatására is alkalmas termékét, melyet számos másik gyártó terméke követett.

Az ilyen eljárással készült házak ma akár már egyetlen nap alatt elkészülnek – így például ez a hideg orosz télben, alig hárommillió forintnyi rubelből megszületett sárga csoda, amibe mindössze az ablakokat és ajtókat kellett kézzel beszerelni.

Majd a robot megoldja

A 3D-nyomtatásnál olcsóbb, de nem kevésbé érdekes megoldás az ausztrál Fastbrick Robotics ötlete, mely nem a téglákat, hanem a  kőművest helyettesíti, hiszen a leginkább egy teherautóra szúrt darura hasonlító Hadrian X akár óránként ezer téglát is a helyére illeszt, így egy családi ház falait akár két munkanap alatt is képes lenne megépíteni.

Az öngyógyító beton

Az alagutak, hidak és épületek rendszeres felújítása és karbantartása világszerte elképesztő összegeket emészt fel, hiszen a betonfelületek az időjárási viszonyoktól függően egyre több repedést hordoznak magukon, a résekbe jutó víz pedig még tovább rontja a helyzetet.

Erre talált megoldást a Delfti Műszaki Egyetem mikrobiológusa, dr. Hendrik Jonkers, aki kutatócsoportjával olyan, baktériumok tömegét rejtő betont dolgozott ki, melynek az évek során kialakuló repedéseiben a bejutó víz felébreszti a kalcitot ürítő, addig egy biológiailag lebomló kapszulában várakozó egysejtűeket, az anyag pedig lassan betömi a réseket.

Az átlátszó alumínium

Az üvegnél négyszer erősebb, már-már az acél tűrőképességével rendelkező átlátszó alumínium is kilépett a Star Trek univerzumából: az alumínium-oxinitrid néhány napon át tartó, kétezer fokon való tartásával, valamint csiszolásával létrejött AION nagy üvegfelületek különösebb tartószerkezet nélküli leváltására is alkalmas, de a harctéren és a Nemzetközi Űrállomáson is bizonyíthat, hiszen nem csak nehezen karcolható, de golyóálló is. Egyetlen hátránya jelenleg az ára, hiszen ára a biztonsági üvegekének akár ötszöröse is lehet.

Szponzorált tartalom

A cikk a Ytong építési rendszereket és a Silka mészhomoktéglát is forgalmazó Xella Magyarország Kft. támogatásával készült.

Olvasói sztorik