4 tipp a karácsonyfa újrahasznosításához

Mielőtt kidobnád a kuka mellé, gondold át, tudod-e használni a fát valamire.

Azok, akiknél élő fa díszeleg a szobában, lassan elkezdik összeszedegetni a lepotyogó tűleveleket, ami jelzi, hogy hamarosan bontani kell az ünnepek ékét. Erre minden családban sor is kerül legkésőbb Vízkeresztkor, s a fák többnyire a kukák mellett végzik.

Azonban azoknak, akik kertes házban élnek a The Spruce segítségével hoztunk néhány tippet arra, hogyan tudják hasznosítani ünnepek után a leszedett fenyőket.

Így üzen hadat a gaznak a fenyőkéreg
Szobában, teraszon vagy erkélyen nevelt növények mellé is ideális választás.

Használd a fenyőágakat talajtakaráshoz

Vágd le a fenyőről a hosszabb ágakat és takard be velük az évelő növények ágyásait. Ez lehetővé teszi a légáramlást a halom alatt. Különösen jó lehet ez a módszer azoknál az évelőknél, amelyek érzékenyebbek a fagyra.

Új komposztot is elkezdhetsz

Az új komposzthalom legjobb alapja a vékony ágak rétege – beleértve az örökzöld ágakat is. Ez lehetővé tesz egy kis légáramlást a halom alján, és az ágak idővel elbomlanak. Csak vágd őket kisebb darabokra úgy, hogy illeszkedjenek a komposztáló aljába, majd rakd őket néhány centi magasra.

Használd az aprított ágakat a mulcsba

A lakásban jól kiszáradt fenyőből nagyszerű mulcsot is készíthetünk. Nincs más teendő, mint kisebb darabokra vágni az ágakat és szétszórni a kertben vagy az ágyások között.

A fenyő törzsét kerti díszként is használhatjuk, de akár karóként is szolgálhat futónövényekhez

A felkarikázott törzsből mutatós ágyásszegély készíthető egy kis kreativitással, aki pedig nagyon előre tekint, és tudja, hova fogja ültetni például a borsót, az előre odakészítheti karónak a fenyő vastagabb ágait.

Vannak növények, amelyek különösen kedvelik a savanyú talajt – ilyen többek közt a hortenzia, begónia, rododendron – ezeknél a növényeknél is jó szolgálatot tehet talajtakaróként vagy mulcsként a fenyő.

Kiemelt kép: Flickr/wetwebwork

Szemetes helyett dobd a komposztra! Egy lista arról, mit hasznosíthatunk
Kevesebb szemét, több növényi tápanyag! Komposztáljunk okosan!