Kertünk-Portánk

7 érdekesség, amit kevesen tudnak az íriszről

Sokak kertjében virul, így érdemes jobban megismerni.

Nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy a nőszirom, vagy más néven írisz nem nem hiányozhatnak a kertünkből. Színei, formái és felhasználási területei szinte végtelen lehetőséget biztosítanak. Virágzásuk minden évben fantasztikus látvánnyal örvendezteti meg a kerttulajdonosokat.

1. A  nőszirom vagy más néven írisz (Iris) neve a görög szivárvány szóból származik, és a görög mitológiában Iris a szivárvány istennője. A név igen találó, hiszen az íriszeknek nagyon sok színkombinációja létezik.

2. 2-300 íriszfaj létezik, a holland hibridek a legnépszerűbbek. Bár  sokféle színben kaphatók, nem létezik tiszta vörös írisz, hiányzik belőle vörös pigment gén.

3. Az íriszek színének különböző jelentése van. Például a sárga szenvedélyt jelenti, a fehér a tisztaságot, a kék a hitet, a lila a bölcsességet  és a virág egésze az ékesszólást jelképezi.

Fotó: pixabay.com

4. Az írisz Firenze emblémája több mint 750 éve. Firenze zászlója a fehér alapon vörös írisz – annak ellenére, hogy nincs vörös írisz. A zászló egy piros alapon fehér írisz volt, de a színeket megváltoztatták, amikor a guelphok a 13. század közepén átvettek Firenze irányítását.

5. A botanikusok több csoportba sorolják magassága és virágainak fölépítése alapján. A kőszegi Chernel-kert Arborétumban szaporítják a növényfajt. A legismertebb változatok a dalmát, a török, a recéshagymájú és a kerti nőszirom, meg az Iris germanica.

Fotó: pixabay.com

6. Vad állományai megtalálhatók a Kaukázusban, Oroszország nyugati részén és Európa egyéb déli és keleti országaiban is. Hazánkban is van néhány vadon élő faja: a pázsitos, a korcs, a szibériai, a sárga, a homoki, az apró, a magyar és a tarka nőszirom, mindegyik védett növényként. Az apró nőszirom (Iris pumila) a nősziromfélék családjának névadó nemzetségébe tartozik. Valaha valóságos szőnyegként borította a Kárpát-medence több táját, így a Pest környéki homokhátakat is. Mára erősen megritkult.

7. Az íriszek idővel nagyon zsúfoltakká tudnak válni, ami a virágzás rovására mehet. Ezért   három évente szükségessé válik a tőosztás. A tőosztást mindenképp csak a virágzás után végezzük, július és augusztus között.

Címlapfotó: Jonathermál – Kiskunmajsa

Kora tavaszi virágaink kvíz - Mennyire ismerjük őket?
Szeretjük a virágokat. De vajon a nevüket is tudjuk?
Olvasói sztorik