Kertünk-Portánk

Kezdőként is fantasztikus palántákkal büszkélkedhetnek a “Paradicsomszüret” versenyzői

Mutatjuk az elmúlt három hét tapasztalatait és eredményeit.

Márciusban indítottuk “Paradicsomszüret” játékunkat, melynek során a legelszántabb paradicsomimádókkal, kezdőkkel és haladókkal együtt neveljük a paradicsompalántákat. Július elején szavazás útján dől el, hogy kinek lesz a legszebb a növénye, termése.

Az elmúlt 3 hétben is sok izgalomnak voltunk kitéve, hiszen az időjárás nem kifejezetten kedvezett a paradicsomok növekedésének. Természetesen mindenki kellő gondoskodással és odafigyeléssel nevelte palántáit és izgalommal követtük egymás eredményeit, tapasztalatait. Van, akinél szabadföldbe kerültek a palánták, és vannak olyanok is, aki balkonon nevelgetik és várják a növény virágzását. A lelkesedés mindenkiben töretlen, a paradicsomok egyre szebbek mindenki kertjében, otthonában.

Ilyen csodásan fejlődnek a "Paradicsomszüret" versenyzőinek a palántái
Mindenki csodás paradicsom magoncokkal büszkélkedhet.

A játékban most is folyamatos segítséget kaptunk Grósz Tamástól, aki sok praktikával, információval segített minden felmerült kérdésben.

  • A paradicsom levélnyelének, és szárának találkozásánál előtörő hajtást érdemes lecsípni. A növényünk ezáltal levegősebb lesz, a Nap is jobban éri, így kevésbé üti fel a fejét a gombabetegség. A kacsolás csökkentheti a megszerzett gyümölcsmennyiséget, de javítja a növény egészségét is, és hosszú távon erősebb növényhez vezet, amelyről egész szezonban szüretelhetünk. A paradicsomot tehát 1, 2, esetleg 3 szárra neveljük, érdemes ennyit hagyni.
  • A tápanyagok hiánya a talajban a második oka annak, hogy a legtöbb ember nem képes paradicsomot termeszteni. A paradicsomnak különösen sok nitrogénre van szüksége az erős és magas növekedéshez, és ami még fontosabb, hogy ízletes gyümölcsöket fejlesszen ki. Az ágy előkészítésekor keverjünk össze 1 rész komposztot 1 rész talajjal. Ez a gazdag keverék a kezdettől fogva nagy lendületet ad a paradicsomnak. A későbbiekben pedig egy hétig érlelt csalános lével öntözzük.
  • A nagy bőségű növényekhez “teljes Napra” van szükség. A teljes nap azt jelenti, hogy minden paradicsomnövény napi legalább 6 óra teljes napsütésben van.
  • A paradicsom nem csak éhes növény, hanem általában szomjas is!  Öntözési igényeinek nagy része jó esetben a természetéből származik, de szélsőséges meleg és aszály idején öntöznünk kell.
  • Meztelen csigák és levéltetvek a legvalószínűbb kártevők, amelyeket a paradicsomon tapasztalhatunk. A levéltetvek gyakran előfordulnak a kertben és könnyen elpusztíthatják a paradicsomnövényeket. Permetezzük szappanos vízzel vagy mezőgazdasági boltban kérjünk tanácsot.

Íme az elmúlt 3 hét eredményei

Szakértőnk, Grósz Tamás – Nagykörü

Szlámer Erzsébet – Sárvár

Szépen fejlődnek a palántáim, bár az időjárás nem igazan kedvez nekik. Lassan szobanövények lesznek, mert az erős szél miatt be kell hoznom őket a lakásba. Várjuk a napsütéses meleg időt, hogy végre megjelenjenek az első virágok.

Berente Róbert – Gasztrobi – Jászberény

Egy kis gombakomposzttal próbálom erősíteni. Az időjárás ellenére szépen fejlődnek.

Kerthatár Közösségi Kert – Varga Róbert – Budapest

Egyre több városi embernek támad kedve a balkonon teraszon folyosón lecserélni a tiroli muskátlit valami másra. Én mindenkit biztatni tudok, bátran neveljenek paradicsomot is a fűszernövények mellett. Erre a célra ez a fajta paradicsom ( kecskeméti) kiváló.

Ismerjük be, hogy paradicsompalántát üvegház, illetve fólia nélkül nevelni nehéz feladat kezdőnek és gyakorlottnak egyaránt. Nagyon sok odafigyelést, gondoskodást igényel, de biztos vagyok benne, hogy  mindenki lelkiismeretesen és legjobb tudása szerint nevelgeti a palántáit. Azt hiszem, én ennek a játéknak köszönhetem, hogy megtanultam végre szép palántákat nevelni. Sokat segít az egymás közötti  tapasztalatok  és a praktikus tanácsok megosztása. Várjuk együtt a júniusi meleget és a csoda nem marad el. Hajrá paradicsomszüret!

Lukács Zsófi – Kesztölc

Szarvas Zsolt – Kecskemét

Sajnos több mint 2 hete nem volt igazaán napsütéses nap, elképesztően rossz volt a május. Várjuk a jó időt és próbáljuk tetűmentesen átvészelni. Ha pedig mégis megtörténne a baj, akkor az egyik  legjobb megoldás a szappanos víz, mert kiszárítja a levéltetvek kitinvázát. Miután más rovarokra is veszélyt jelenthet, így lehetőleg ne alkalmazzuk a növény virágzásának időszakában. A fertőzöttségétől függően, akár naponta is érdemes megismételni az eljárást, alapesetben heti 2 alkalom is elegendő lehet kezelés gyanánt.

Domokos Réka – Szeged

Az enyémek is nagyon picikék, de mióta kiültettem őket látványosan jobban vannak mint a cserépben,  a palántaföldben.

Szabó Ágnes – Gárdony

Nekem nagyon picike picikék még, lehet hogy gyökérre nő… Türelmesen dédelgetjük őket. Bízom benne, hogy lesz eredménye.

Szentes Kitti – Perkáta

A pici külön, a többiek már a kertben. Virágoknak egyelőre híre, hamva sincs, viszont az eső szemmel láthatóan jót tett nekik.

Mikula Zita – Hollókő

Mészáros Anna – Tihany

Tényleg érdekes ez a paradicsom. Ami nekem elsőnek elkezdett virágozni, az valahogy már akkor teljesen abbahagyta a növést. Most körülbelül fele olyan magas, mint a többi, viszont nagyon sűrű. Már a hónaljhajtásoknak is van hónaljhajtása és teli van bimbóval. Nagyon kíváncsi leszek, hogy hogy fog ez így beérni. A szabadföldi ( lásd a címlapfotón – a szerk.) nálam eleinte úgy tűnt, hogy nem nagyon szereti a helyet, de olyan hirtelen berobbantak, hogy most nem győzök gyönyörködni bennük. Lehet, hogy megtalálták a gyökerek a mélyen az ültetőgödörbe bekészített trágyát.

A legkisebb paradicsomimádónk, a 8 éves Hella

Már alig várom, hogy legyenek paradicsomjaim. Az utolsó paradicsomomnak nem látszik a neve, egyébként Henrik a neve. Volt már, hogy tanácsot kértem tőlük, hiszen ők is élőlények.

A Sokszínű Vidék szerkesztőségéből is ringbe szálltak

Versenyen kívül méretjük meg magunkat. Leginkább  a kezdő, de lelkes kategóriát erősítjük, és bár egy kollégánk, Dobó Csaba palántái feladták a küzdelmet ,hárman még igyekezetünk legjavát próbáljuk nyújtani.

Dubóczky Krisztina

A másodvetés sikeresebbnek tűnik, jöhet a kiültetés.

Kun Orsolya

A kiültetés bár megviselte a palántákat, de végre úgy látszik, erőre kapnak.

Fekécs Edit

Egyelőre saláta öleli körbe a növendékeket, hamarosan viszont érkeznek a bazsalikomok, a paradicsom jó barátai.

11 praktikus megoldás, hogy kertünk dísze legyen a paradicsom
A paradicsom nem csupán a kis parcellánkban és csakis sorban ültethető. Íme az egyedi megoldások.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik