Kertünk-Portánk

A világ legveszélyesebb kertje, ahol minden növény mérgező

tony-kidd/flickr
tony-kidd/flickr
A látványos kert 100 fajta növényt mutat be, amit érdemes megismerni és kerülni.

Az Alnwick-kert Észak-Anglia egyik legszebb látványossága, ahol hektárnyi színes növények mellett maga a kastély is impozáns élményt nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Az Alnwick Garden csodás növényvilága, különleges lombháza, és filmes szentélyként tisztelt kastélya mellett akad még egy tömegeket vonzó kert is, amely Poison Garden néven nyílt meg, még 2005-ben. A fekete vaskapuk mögött van a mérgező növények kertje, ahol külön felhívják a látogatók figyelmét,  hogy  ne menjenek közel a növényekhez és ne is illatozzák azokat.

smithsonianmag

A kert története

1995-ben Jane Percy az északkelet-angliai Northumberland megye hercegnője lett, miután férjének testvére váratlanul meghalt. Miután a család a kastélyban lakott, Percy férje megkérte, hogy találjon ki valamit a kertekkel, amik abban az időben használaton kívüli kereskedelmi erdőgazdaság voltak.

A hercegné úgy gondolta, hogy egy gyógynövényes kert kialakítása jó ötlet lehet, de egy olaszországi utazás megváltoztatta az eredeti elképzelését. A hírhedt Medici- “mérgező kert” meglátogatása után Percy elhatározta, hogy egy hasonló látványosságot alakít ki a birtokon. Meggyőződése volt, hogy egy ilyen kert hasznosítható tudást adhat mindenkinek, aki ellátogat ide, így mérgező növényeket gyűjtött az elképzelt mérgező kertbe.

Miközben válogatta a tervezett 100 fajta növényt, abban  következetes volt, hogy olyanok kerüljenek a kertbe, amelyekkel kirándulások során vagy éppen a házunk körül gyakran találkozhatunk, és mégsem tudjuk róluk, hogy mérgezőek.

A kert oktatási részeként a hercegné különféle kábítószereket is termeszt, a kannabisztól a kokainig, amelyeket a kertvezetők a drogoktatás kiindulópontjaként használnak.

Ez a gyermekek tanításának egyik módja anélkül, hogy rájönnének, hogy oktatják őket

– mondja.

A kertben található növények kategóriái

1. Kábítószerek: ópiummák, kannabisz, gomba és dohány.

2.Legendás gyilkosok: Henbane ( Hyoscyamus nige ), a halálos és pszichoaktív növény, amelynek ősi használatát Plinius dokumentálta, Hemlock ( Conium maculatum ), egy méreg, amelyet Görögországban elítélt foglyoknak adtak be, köztük a leghíresebb Szókratésznek, és a mandragóra ( Mandragora officinarum), ami egy hallucinogén növény, amelyet Aquinói Szent Tamás, Machiavelli, Shakespeare, Ezra Pound és JK Rowling örökített meg.

Ez az első két kategória talán nem meglepő, hiszen kísértenek a mesékben, mítoszokban és függőségekben.

3. Megdöbbentő, elgondolkodtató növények, hiszen mindennapjainkban, kertjeinkben is előfordulhat. Ilyen például a piros gyűszűvirág,  amely lenyelve akár halálos kimenetelű lehet. És sorolhatnánk tovább, hiszen veszélyes és mérgező is lehet az angyaltrombita, a nehézszagú boróka, a hegyi babér, a kecskerágó fajok, a gyöngyvirág és sorolhatnánk.

Egy biztos, egy növény akár örömmel, akár fájdalommal öl, a látogatók számíthatnak arra, hogy szórakoztató anekdotával távoznak a mérgező kertből.

Kapcsolódó
Kertészkedj okosan! 40 ügyes praktikával segítünk
Ötletek és észszerű megoldások egy csokorban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik