Kertünk-Portánk

A pitypang legendája, avagy ezért ilyen csodás a gyógyító ereje

Pixabay/blende12
Pixabay/blende12
Egy gyógynövény, amiben összeadódik a Nap, a Hold és a csillagok ereje.

A pongyola pitypang vagy más néven gyermekláncfű Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. Gyakran nevezik egyszerűen csak pitypangnak is ezt a sokoldalú kis csodát. Legendáját egyre többen ismerik. Röviden így szól:

“Isten küldött egy angyalt, hogy megkérdezze a növényeket, hogy nézzenek ki. Mindegyikük szép, piros vagy fehér, nagy virág akart lenni, úgy virítani, mint egy nyári álom vagy kék, mint a tiszta ég. Csak a pitypang nem tudta, milyen szeretne igazán lenni, így az angyal még egy napot adott neki a gondolkodásra.

Imádkozva próbált dönteni. Látta a napot majd úgy döntött, olyan szeretne lenni, mint a nap. Sárga és gyönyörű. Aztán meglátta a holdat, és meggondolta magát. Olyan szeretett volna lenni, mint a hold, fehér, kerek, áttetsző. Aztán felfigyelt a csillagokra, és nagyon megkedvelte őket is.

Amikor az angyal eljött, nem tudta, mit mondjon neki:

– Úgy lennék olyan, mint a Nap, mint a Hold és mint a csillagok. Nem tudok dönteni – sóhajtotta szomorúan.

Így a Teremtő teljesítette minden vágyát. Ezért a pitypang eleinte sárga, mint a nap, majd fehér és kerék mint a hold , és mikor ráfújsz, akkor úgy szóródik szét mint a csillagok. Gyógyító ereje is ezért ilyen erős, mert összeadódik benne a Nap a Hold és a csillagok ereje.”

(Yeshua Paolo Gioiello)

Pixabay/webandi

Pixabayjplenio

Pixabay/artcorestudios

A pitypang mára megosztó növény lett. Míg a legtöbb kertészkedő gyomnövénynek tekinti, mások gyógynövényként ismerik el, amely nem csak betegséget gyógyít, hanem rendszeresen fogyasztott táplálékként az egészségünket is védi.

  • A pitypanggyökeret általános erősítőszerként alkalmazhatjuk, hogy a szervezetet újra lendületbe hozzuk.
  • Zsenge levelei vértisztító, erélyes vizelethajó hatásúak, serkentik a máj működését és az emésztést, így köszvény és reuma esetén is segít.
  • Vizelethajtó hatással is rendelkezik, de ellentétben a szintetikus vízhajtókkal, nem okoz ásványianyag-hiányt, ellenkezőleg: a szervezetet fontos ásványi anyagokhoz, különösen káliumhoz juttatja.
  • Vércukorszint szabályozó hatása is ismert, ami valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető.  A kúraszerűen fogyasztott tea ( napi 1-2 csésze 3 hétig) és gyökérkivonat is hatékony.
  • Csonterősítő tulajdonságát az inulinnak és a bórnak köszönheti, ugyanis ezek segítik a kalcium felszívódását szervezetünkben.

Fedezzük fel újra szépségét és jótékony hatását! Élettani hatásáról és felhasználásáról korábbi cikkükben írtunk. 

Kapcsolódó
Gyógyító gyomok úton-útfélen és a kertben is
Ezek a gazok kifejezetten hasznosak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik