Sárgállik a homoktövis ültetvény a Somogy megyei Simonfa dombos vidékén, írja a sonline.hu.
A lap szerint már szüretelik a szúrós csodanövényt, amely egyre népszerűbb magas vitamin-és antioxidáns tartalma miatt, de az aszály következtében nem számítanak idén rekordtermésre.
Vunsch-Kondor Adrienn párjával 2016-ban több ezer homoktövis csemetét ültetett el egy elvadult területen, amit sok munkával hoztak rendbe. A férje tanácsára kezdtek el foglalkozni a homoktövissel, miután megismerték annak jótékony hatásait és rendszeresen fogyasztották is.
Tízszeres a C-vitamin tartalma, mint az azonos mennyiségű citromé, emellett gazdag A és E-vitaminban, magas az antioxidáns tartalma, több mint kétszáz bioaktív anyagot tartalmaz, ami az emberi szervezetet támogatja
– sorolta Vunsch-Kondor Adrienn.
Beszélt arról is, a homoktövis hároméves korában fordul termőre, most másodszor szüretelnek két hektáron. Ültetvényükön semmilyen permetszert nem használnak.
Az aszályos idő nem kedvezett a homoktövisnek, fele lepotyogott a bogyóknak, bízunk benne, hogy a két hektáron 6-9 tonna közötti mennyiség lesz, átlagosan öt kilónyi bogyó jön le egy-egy bokorról
– mondta a gazdálkodó.
Mint fogalmazott, a terméssel teli ágak hűtőházba kerülnek, majd fagyott állapotban egy speciális gép veri le a bogyókat, utána pedig készítenek belőle hidegen préselt homoktövis velőt, hidegen sajtolt magolajat, magőrleményt, lekvárt és szörpöt.
Magyarországon egyelőre csak kisebb területeken termesztik a homoktövist, mint például Simonfán és Gyugyon.