Kertünk-Portánk

Korainak tűnik a madarak etetése, várjunk a fagyokig

Pixabay
Pixabay
A szakember szerint még nagy a rovarmozgás, meg kell várnunk a komoly fagyokat az etetési időszak kezdetével.

A Magyar Madártani Egyesület Veszprém megyei szervezetének vezetője, Árvai Gábor úgy nyilatkozott a Veolnak, hogy a napokban volt egy hajnali madármegfigyelésen a Badacsony hegyen, ahol még rajzottak a szúnyogok. Amennyiben pedig a természetben megszerzi a madár a fehérjedús táplálékot, nem jön be az etetőre magot enni.

Ezért kevesellték sokan a madarakat a tavalyi enyhe télen is. A számukra lényeges táplálék a rovar, és nem más. Ha valaki mégis etet, akkor várja meg azzal az első komoly fagyot, havat. Ettől azonban még messze vagyunk, hiszen az éjszakai mínusz egy fok még nem jelent gondot a madaraknak

– mondta a szakember, aki hozzátette azt is, hogy nem híve a madártetetésnek, hiszen azzal az emberek csak magukhoz akarják csalogatni a madarakat, hogy gyönyörködjenek bennük, mert szépek, színesek.

De valójában nincs szükségük a téli madáretetésre, hiszen ha csak az evolúcióra gondolunk, a madarak 180 millió évvel korábban jelentek meg, mint az ember, mégsem haltak ki.

Kapcsolódó
Madárbarát kert: többet ad a kevesebb levélgereblyézés
A hullott lomb és a gyep madárbarát kezelésével jóval több állat életét tudjuk befolyásolni.

Amennyiben mégis rászánja magát valaki a téli madáretetésre, tudnia kell néhány szabályt.

Ahogy az ember is szereti a változatosságot, a madár is. Nem biztos, hogy jót teszünk, ha csak napraforgómaggal látjuk el az etetőt. Próbáljunk meg cinkegolyót is adni nekik, vagy akár nem sós és nem füstölt szalonnát. A rigóféléknek gyümölcsöt, például almát, körtét adjunk, de olyan helyre tegyük, ahol macska nem érheti el. A madárnak látnia kell, honnan jöhet a veszély, ezért a közelben ne legyen bokor, ahonnan egy vadászó macska támadhat.

A legpraktikusabb a dúcetető, de nem olyan fára állítva, amelyen a macska fel tud kapaszkodni, inkább fémből legyen a dúc

– mondta Árvai Gábor.

Tehát legyünk körültekintőek, ne kapkodjuk el az etetést. Még van időnk beszerezni a megfelelő etetőt, elhelyezni azt a kert legalkalmasabb pontján.

Kapcsolódó
Kreativitás és egyszerűség a jó madáretető titka
Hogyan készítsünk a kertbe vagy a teraszra biztonságos madárbüfét?
Olvasói sztorik