Kertünk-Portánk

Mit tegyünk, ha köhög a kutyánk?

Pixabay
Pixabay
Az őszi-téli időszakban a légzőszervi betegségek sokkal gyakoribbak a kutyáknál is és nehezebben gyógyulnak.

A hideg levegő lassítja a légutak nyálkahártyáján lévő csillók működését, ezért ezek kevésbé hatékonyan képesek kifelé sodorni a mikrobákat, és itt érdemes megjegyezni, hogy a cigarettafüst és egyéb irritáló anyagok is hasonló hatásúak, ezért a lakásban tartott állatokkal egy légtérben nem tanácsos dohányozni – nyilatkozta a Teol-nak dr. Jakab Ferenc szekszárdi állatorvos.

Kapcsolódó
A kutyák is tudnak féltékenyek lenni
A kutatás során a vizsgált kutyák megpróbáltak a tulajdonos és a potenciális rivális közé furakodni.

Az első tünetek általában a tüsszögés, orrfolyás. Ezután, ha nem következik gyógyulás, jelentkezik a köhögés, amely kezdetben általában száraz, később hurutossá válik. A köhögés csillapítása a betegség kezdetén és enyhébb esetekben ellenjavallt, hiszen ez is egy jelentős védekező mechanizmusa a szervezetnek, amellyel igyekszik a légutakból eltávolítani a kórokozókat.

Ezért csak a súlyos, kínzó köhögést kell csillapítani, amikor azt látjuk, hogy a betegség nem jó irányban halad. Célszerű ennek megítélését állatorvosra bízni.

Amivel nem követhetünk el hibát, az a köptető hatású gyógyszerek átmeneti adása száraz köhögés esetén (csak napközben, este már nem!), és nyákoldók alkalmazása hurutos köhögés esetén, amikor a nyúlós, tapadó váladék nem tud felszakadni és eltávozni a köhögés segítségével.

Antibiotikumokat csak akkor szabad igénybe venni, amikor valóban szükség van rájuk, vagyis ha a betegség erősebbnek bizonyult az immunrendszernél, legtöbbször stressz és egyéb lelki okok miatt

– hangsúlyozta az állatorvos.

Rossz általános állapot esetén minél előbb érdemes állatorvoshoz fordulni.

Kapcsolódó
Megfertőzhetik a házi kedvenceket a koronavírusos emberek
Aki megfertőződik koronavírussal, annak ugyanúgy kerülnie kellene a kapcsolatot a kutyájával vagy macskájával, ahogyan az emberekkel is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik