Kertünk-Portánk

Éljük jól az életünket, avagy így teremtsünk otthonunkban harmóniát

Pixabay/vargazs3
Pixabay/vargazs3
Egy igazi otthon az egyszerűségről szól, amiből mindannyiunknak egy kicsit többre lenne szükségünk. Ezt tanítja a Wabi-Sabi.

Aki nem hallott még a japán Wabi-Sabiról, az készüljön fel a valóságra – jó értelemben! Az alapgondolata egyszerű.

Az élet tökéletlen, de mint ahogyan a természetben is, éppen a tökéletlenségei teszik gazdaggá, széppé és egyedivé. Nem könnyű újraértelmezni  ezt a filozófiát, hiszen  mai társadalomban folyamatosan szomjazzuk az újat, a mindig mást és a mindenből többet és jobbat szeretnénk, hogy az otthonunk berendezései, tárgyai kényelmet, megnyugvást, pillanatnyi boldogságot és státuszt biztosítsanak.

A Wabi-Sabi filozófiája leginkább arról szól, hogyan éljük jól az életünket

Tudunk-e lassítani és értékelni a pillanatot, még akkor is, ha nem érünk el mindent, amit a fogyasztói  társadalom, a reklámok és a közösségi média belénk sulykol? Megtanulhatjuk-e értékelni azokat a dolgokat, amelyek mögött történet és jelentés áll, ahelyett, hogy egyszerűen az alapján ítélnénk meg őket, mennyire újak vagy lenyűgözőek, vagy hogyan illeszkednek a tökéletességről alkotott elképzelésünkbe? Ez pedig az élettereinkre is kiterjed, és valójában egy Wabi-Sabi otthon az, ahol a hitelesség és a nyugalom uralkodik.

Lapozgatjuk a dekorációs magazinokat ihletért, majd hirtelen az önsajnálat mélységeiben találjuk magunkat azok miatt a dolgok miatt, amelyek nem elérhetőek a számunkra. Egyesek azt mondják, hogy ilyen az „emberi természet”, de ez valójában csak rossz beállítottság.

Pixabay/ Everon

Ez a stílus átöleli a természetet és az életet

Felismerve, hogy a születést, a növekedés és  a virágzás követi, majd ugyanez az út visszafelé is, rádöbbent arra, hogy ez mondható el azokról a dolgokról is, amelyekkel együtt élünk. A Wabi-Sabi valódi esztétika, általában több  stílusnak az ötvözete.

Van benne egy kis “Shabby Chic”, valamint  rusztikus szépség, minimalizmus és nem utolsó sorban rendezettség. Ez az otthon az egyszerűségről is szól, amiből mindannyiunknak egy kicsit többre lenne szükségünk. Az alábbiakban bemutatunk néhány példát, hogy ez a fajta lakáskultúra hogyan illeszthető bele otthonunk koncepciójába.

  • Vajon értékeljük a már használt, kicsit kopottas bútor szépségét és vajon figyelembe vesszük, hogyan szolgált az valaki mást a múltban, és hogyan szolgálná ki ma is az igényeinket?
  • Egy Wabi-Sabi otthonban a tárgyak száma addig csökken, míg végül csak azok a dolgok maradnak meg, amelyeket valóban használunk, igazán szeretünk vagy azért, mert történetük, szentimentális értékük van.
  • A Wabi-Sabi stílus szereti és használja a természet elemeit növények, ágak, virágok és természetes anyagok formájában.
  • A régi, kopottas fa gyönyörű, patinás hangulatot ad a szobának különösen akkor, ha annak fókuszpontja lehet.
  • Tegyük a hálószobánkat nyugodttá és letisztulttá. Alakítsuk az alapvető szükségleteinkhez. Elég egy kényelmes ágy, egy éjjeliszekrény egy könyvnek és egy csésze gyógytea lefekvés előtt, valamint egy puha szőnyeg, amelyre  ébredéskor léphetünk.

Pixabay

Ébresszük fel magunkban az egyszerűség ösztönét

Robyn Griggs Lawrence, a „The Wabi-Sabi House” szerzője ad néhány tippet, hogyan ébresszük fel a Wabi-Sabi szellemét, amely mindannyiunkban megvan.

  1. Töltsünk minden nap 5 percet teljes csendben.
  2. Mozogjunk minden nap legalább 20 percet, lehetőleg levegőn, a természetben.
  3. Nézzünk körül bolhapiacokon, a garázsvásárokon és régiségkereskedésekben. Sétáljunk körbe, és vegyük  észre, hogy mi vonz.
  4. Tegyünk egy vázát egyetlen virággal vagy ággal az íróasztalunkra vagy olyan helyre, ahol mindennap észrevesszük, és időnként szánjunk rá néhány percet, hogy értékeljük annak egyszerűségét és a szépségét.

Pixabay/ pixel123

Ez a fajta életmód felszabadít, bölcs meglátásra biztat, megtanít arra, hogy értékeljük azt, amink van, és a kutatások azt mutatják, hogy a hála érzése  jót tesz az egészségének és az általános boldogságnak. A tökéletlenség elfogadása és a hála ápolása határozottan segít megelőzni az eladósodást azért, hogy olyan dolgokat szerezzünk, amelyeket nem igazán engedhetünk meg magunknak, sőt valójában nincs is rá szükségünk, csak azért, hogy versenyezzünk a szomszéddal vagy lenyűgözzük barátainkat!

Kapcsolódó
Lagom, a svéd boldogságrecept: hogyan legyen pont elég jó
Viccesen szokás a lélek IKEA-bútorának is nevezni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik