Kertünk-Portánk

Csodálatos otthont varázsoltak az elhanyagolt régi vízimalomból

Filip Šlapal
Filip Šlapal
A cél az volt, hogy egyesítsék az eredeti karaktert a az új funkcióval.

A Csehországban lévő vízimalom évtizedek óta nem működött már, amikor egy házaspár egy elrugaszkodott ötlettől vezérelve úgy gondolta, hogy ez az épület lesz az otthonuk.

Filip Šlapal

A régi épület és a benne lévő magas páratartalom már a felújítás elején előrevetítette, hogy radikális megoldásokat szükséges alkalmazni. A cél az volt, hogy egyesítsék az eredeti karaktert a az új funkcióval. Ez csak a  szerkezetekbe való jelentős beavatkozással valósulhatott meg.

Tudtuk, hogy nem csak az épület felületes megfiatalításáról lesz szó, hanem minden lényeges szerkezet helyreállításáról, hogy ne vesszen el az évszázadok varázsa. Fő feladatunk az volt, hogy levegőt és fényt vigyünk a házba

– magyarázta Jan Jakub Tesař, az építész.

Filip Šlapal

Filip Šlapal

Meg szerették volna tartani a ház eredeti falait, szerkezetét, így a szükséges fény és a levegőztetés megoldásaként csupán a ház egy részét emelték ki. Ezzel a megoldással egy terasz jött létre, amely egy üvegfalon keresztül nyitotta meg a ház belsejét erre a térre, és egyben engedte be a nappali fényt. Ez a házrész különlegessé tette az épületet, és időtlen megjelenést is biztosított. Ennek a megoldásnak gyakorlati előnye is volt – az épület tömegének megszakításának köszönhetően a főpajzs mindkét oldalról szabaddá vált, és a friss levegő áramlása megszabadította az örökös páratartalomtól.

A tető rekonstrukciója is hozzájárult a belső tér kivilágosításához, világosabbá tételéhez. A meglévő tetőt leszerelték, felújították és visszahelyezték eredeti helyére.

Ennek köszönhetően a konyhával és étkezővel egybekötött nappaliban gyönyörködhetünk az ősök munkásságában, hiszen a mennyezet eltávolításával két szinten nyílik a tér.

A teljes földszintet, beleértve a teraszt is bazaltcserepekkel rakták ki. Ily módon a malom egyes részeit gondosan restaurálták vagy cserélték úgy, hogy teljesíteni tudják a kitűzött célt – miszerint megmaradjon a ház az eredeti szépsége.

Filip Šlapal

Filip Šlapal

Filip Šlapal

A bejárat az eredeti helyén maradt, de a gyaloghíd korabeli acélformát kapott. És miután egyetlen vízimalom sem maradhat malomkerék nélkül, így az új kerék hagyományos kézműves módon – a hely és az épület iránti átérzéssel és tisztelettel készült. Az építészek és a tulajdonosok kiváló együttműködésének köszönhetően a régi ház új esélyt kapott.

Filip Šlapal

A tulajdonosok így összegzik a megvalósult álmukat:

Továbbra is hálásak vagyunk a körülményeknek, hogy együtt sikerült létrehoznunk valami olyasmit, mint a nyugalom és béke oázisa.

Az épület 2018-ban a Cseh Építészeti Díj döntőse lett.

Kapcsolódó
Első látásra szerelem a pajtából átalakított otthon
Mikor a múlt története beleolvad a jelen tökéletességébe, akkor születhet meg álmaink otthona.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik