Kertünk-Portánk

5 trükk, hogy a mikulásvirág sokáig tündököljön

pixabay.com
pixabay.com
Nem csak az ünnepek alatt, de sokkal tovább is díszítheti otthonunk.

Napjaink egyik szimbolikus karácsonyi növénye a mikulásvirág. Dús leveleivel és intenzív – piros, sárga, fehéres,  rózsaszínes -, színeivel a mikulásvirág minden otthon dísze lehet. Ám ez a szépség nem csak karácsonykor, de az ünnepek után is megtarthatja színpompás külsejét – csupán egy kis odafigyelésre van szükség, írja az edenkert.hu.

Mit tehetünk azért, hogy szép növényünk ne csak néhány napig tündököljön?

pixabay.com

Válasszunk jól növényt

Az első kulcsfontosságú döntést már a vásárlás pillanatában meg kell hoznunk, ha hosszú távon akarunk a mikulásvirágban gyönyörködni. Mivel a növények sok esetben csak napokkal később reagálnak a rossz kezelésre, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket, fontos, hogy meg tudjuk különbözteti az ép példányokat a problémásabb egyedektől. Az üzletbe lépve a friss, egészséges mikulásvirágokat sűrű, sérüléstől, elszíneződéstől és eldeformálódástól mentes leveleikről, valamint sárgászöld, bimbós virágaikról ismerhetjük fel, melyek alig észrevehető módon a színes fellevelek közepén csücsülnek.

A boltban olyan növényeket érdemes keresni, melyek világos és meleg, huzattól védett helyre lettek kihelyezve. Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a kiszemelt mikulásvirág jó állapotban van, fontos ellenőrizni földjének nedvességét is. Bár a túlzott szárazságot sem kedvelik, a túl sok víz okozhat igazán nagy károkat a növényekben.

A víz mennyiségét könnyen ellenőrizhetjük azzal, ha felemeljük a virágot, s amennyiben nagyon könnyűnek vagy feltűnően nehéznek érezzük azt, óvakodjunk a vásárlástól.

pixabay.com

Óvjuk a növényt a hazaúton

A trópusi növények nem szeretik a 12 °C alatti hőmérsékletet és a huzatot, így ahhoz, hogy a téli időjárás ellenére a mikulásvirágok sértetlenül vészeljék át az utat vásárlástól hazáig, fontos, hogy jól be legyenek csomagolva papírral a szállításhoz.

Megfelelő helyet válasszunk a számára

Mivel a Mexikóból származó mikulásvirágoknak sok napfényre és melegre van szükségük, így, ha azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat, elengedhetetlen, hogy ezeket a körülményeket otthonunkban is meg tudjuk teremteni. Tegyük őket 15 és 22 °C -os, napfényes szobába. A megfelelő hőmérséklet mellett arra is érdemes odafigyelnünk, hogy megóvjuk őket az erős huzattól. Ha kell, szellőztetéskor vigyük át a növényt másik szobába.

Odafigyelve öntözzünk

A mikulásvirágok nem szeretik a túl nagy szárazságot,de a túlöntözést sem. Azt, hogy földjük elég nedves-e, tömegük mérése mellett, az ujjpróbával is egyszerűen megállapíthatjuk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint ujjunkkal óvatosan megnyomkodni a növények földjét. Ha azt tapasztaljuk, hogy a talaj körülbelül 2 cm mélységig száraznak tűnik, a virágoknak sürgősen vízre van szükségük.

Általános szabályként az elhelyezkedéstől, hőmérséklettől és mérettől függően naponta vagy két-háromnaponta kell öntözni őket, szobahőmérsékletű vízzel. Arra mindig ügyelnünk kell, hogy a víz ne álljon sokáig a tálcában vagy a kaspóban, az öntözés után legkésőbb 15 perccel mindenképp öntsük le a felesleget.

pixabay.com

Fontos a virágföld minősége is

Ha novemberben vagy decemberben vásárolunk mikulásvirágot, a talaj, melyben hozzánk érkezik, már előtrágyázott. Ez azt jelenti, hogy a virágzás ideje alatt nekünk erre már nem kell külön odafigyelnünk, vagyis nem szükséges újból trágyázni a növények földjét. Ennek akkor lesz ismét jelentősége, ha végül úgy döntünk, hogy hosszú távon is szeretnénk virágoztatni őket.

Virágozhat-e újra a mikulásvirág?

Szigorú odafigyelés mellett van esély arra, hogy mikulásvirágaink újra virágba boruljanak. Azonban érdemes szem előtt tartanunk, hogy e cél elérése igazán sok erőfeszítést igényel, és ha sikerül is megvalósítanunk, a növények valószínűleg nem szerzik vissza teljesen előző évi pompájukat.

Ám, ha nem is sikerül újra kivirágoztatni őket, akkor sem kell megszabadulnunk a mikulásvirágoktól. Miután végleg elhervadnak virágaik, egy gyors metszés után buja, zöld szobanövényekké varázsolhatjuk őket, melyek a melegebb hónapokban nagyon jól érzik magukat a szabadban.

Kapcsolódó
A természetben két és fél méter magasra is megnőhet a mikulásvirág
Nem úgy fedezték fel, mint ahogy napjainkban ismerjük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik