Kertünk-Portánk

A természetben két és fél méter magasra is megnőhet a mikulásvirág

Getty Images
Getty Images

A mikulásvirág napjaink egyik legnépszerűbb karácsonyi szobanövénye már az egész világon. A növény Mexikóból származik, ott őshonos virágnak számít, ráadásul az azték kultúrában a tisztaság jelképe volt.

Feljegyzések szerint a mikulásvirágot Joel Roberts Poinsett, Mexikó első amerikai nagykövete telepítette be az Egyesült Államokba. A politikus egy sétája során nagy, piros virágú cserjét talált egy út mellett, kivette a növény dugványait és elvitte őket dél-karolinai üvegházába.

Azt viszont csak kevesen tudják, hogy a nagykövet nem feltétlenül a ma tömegek által gondozott növénybe botlott. A mikulásvirág ugyanis megfelelő klimatikus viszonyok mellett a vadonban egy meglehetősen nagy, két és fél méter magas fává tud nőni, csodálatos vörös levelekkel, írja az Atlas Obscura.

Az 1960-as évekig kellett arra várni, hogy tömegesen is tudják nevelni a különleges növényt. H. Marc Cathey, az amerikai agrárminisztérium szakértőjének akkoriban az volt a feladata, keressen olyan növényeket, melyeket a termesztők később eladhatnak.

Getty Images

Kutatásai során rájött arra, melyik kémiai anyagok felelősek a virág növekedéséért, így képesek voltak olyan mikulásvirágokat nevelni, melyek befértek egy házba, és nem fa nagyságúra nőttek.

Arra is kitalált egy trükköt, hogyan lehet megakadályozni a virág gyors elvirágzását: minden éjszaka 11 órától hajnal egyik percenként három másodpercre megvilágította a növényeket, ezzel éppen eléggé megzavarva őket, hogy tovább virágozzanak.

Ma már számtalan színben kaphatóak a mikulásvirágok, van már narancssárga, zöld vagy akár krémszínű levelű példány is. De a legnépszerűbb a mai napig a vörös levelű, ami egykor Joel Poinsett érdeklődését is felkeltette. Csak akkor még hatalmas fák formájában.

Kapcsolódó
Így gondozzuk a mikulásvirágot, hogy sokáig legyen otthonunk dísze
Ezt érdemes tudni a karácsony egyik szimbolikus növényéről.
Olvasói sztorik