Mozaik

Felfedezték a világ legcsúnyább orchideáját

RBG Kew
RBG Kew

A világ legcsúnyább orchideája, a Heathrow repülőtéren talált gomba és egy bizarr kinézetű cserje is ott van 2020 újonnan felfedezett növényfajai között, írja a Guardian.

A brit Királyi Botanikus Kertek kutatói arra jutottak, hogy idén 156 új fajt fedeztek fel a tudósok világszerte, ami jól érzékelteti, mennyire csodálatos a növényvilág diverzitása és mennyi mindent nem ismerünk még belőle.

Az új fajok harmada az orchideák családjához tartozik. Bár ezeket a virágokat sokan a szépségük miatt kedvelik, most előkerült egy olyan faj is, ami a legcsúnyábbnak nevezhető az egész Földön.

A Gastrodia agnicellus nevet kapó növényt (lásd kiemelt képünkön) egy madagaszkári nemzeti parkban találták. Virágai 11 milliméter átmérőjűek, barnák, húsosak és tulajdonképpen úgy néznek ki, mintha legyek petéztek volna le rajtuk.

Az orchidea a nedves erdők talaját kedveli, az év nagy részében a föld alatt húzódik meg, és csak a virága jön a felszínre, de jellegzetes pézsmarózsa illata van.

Kapcsolódó
7+1 hasznos tanács az orchidea kedvelőinek
Szakértői praktikák kezdőknek és haladóknak.

Nagyon nehéz éven vagyunk túl, ezért különösen izgalmas, hogy a botanika tudománya halad előre, és elképesztő számú új fajt sikerült leírni

– írták a közleményben.

Hozzáteszik ugyanakkor, szembe kell néznünk a kegyetlen valósággal, a növények 40 százalékát ugyanis kihalás fenyegeti, és versenyt futunk az idővel a megmentésükért, mielőtt végleg eltűnnének.

A fentebb említett orchidea mellett a másik legbizarrabb felfedezés egy törpecserje, ami amolyan pikkelyszerű leveleket növeszt természetes élőhelyén, Namíbiában, a sólepárlókban. A  Tiganophyton nevét a görög tigani szóból kapta, melynek jelentése: serpenyő.

Wessel Swanepoel/RBG Kew

A növény a káposztafélék rendjébe tartozik, de a DNS-minta alapján egyértelműen új fajról van szó, ami ebben a kategóriában nagyon-nagyon ritka.

Kapcsolódó
Ezen a szigeten él a világ legtöbb növényfaja
Szám szerint több mint 13 ezer.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik