Mozaik

Ezen a szigeten él a világ legtöbb növényfaja

Több mint 13 ezer növényfajával Új-Guinea világrekorder a szigetek között - derült ki a Zürichi Egyetem vezetésével készült tanulmányból.

A legalább 13 634 növényfajnak otthont adó sziget a világ legnagyobb trópusi szigete, ökoszisztémák széles skálájával rendelkezik az alföldi dzsungelektől kezdve a Mont Blanc-nál is magasabb hegycsúcsokkal tarkított területeken fekvő mezőségekig, írta az MTI.

Botanikusok a 17. század óta itt több ezernyi növényt gyűjtöttek össze, neveztek el és archiválták őket szerte a világon. Becsléseik 9 és 25 ezer között ingadoztak

– mondta el Rodrigo Cámara-Leret, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológiai és környezettudományi intézetének munkatársa.

A szakértő vezetésével 19 ország 56 intézetének 99 tudósa összeállította az első szakértők által ellenőrzött listát Új-Guinea és a környező szigetek 13 634 szövetes vagy magasabb rendű növényfajáról.

Sárkányfák magasodnak a boldogság szigetén
Mintha egy más bolygón járnánk, pedig a Földön vagyunk.

Új-Guinea ezzel a világ leggazdagabb flórájával rendelkező szigete – 20 százalékkal több növényfaj él itt, mint Madagaszkár vagy Borneó szigetén. A fajokban messze leggazdagabb növénycsalád az orchideáké, a listákon szereplő növények csaknem egyharmada fa.

Különösen fontos, hogy a növények 68 százaléka endemikus, tehát csak a szigeten fordul elő.

Ilyen mértékű endemikus faji sokszínűség páratlan a trópusi Ázsiában. Indonézia és Pápua Új-Guinea államok, amelyekhez Új-Guinea szigete tartozik, nagy felelősséget vállalnak ennek a pótolhatatlan faji sokszínűségnek a túlélésében

– fogalmazott Cámara-Leret.

Az új lista a biogeográfiai és ökológiai tanulmányok pontosságát jelentősen javíthatja és megkönnyíti további fajok felfedezését.

Úgy becsüljük, hogy a következő 50 évben újabb 3-4 ezer növény adódik hozzá

– mondta Michael Kessler, a tanulmány társszerzője és a Zürichi Egyetem botanikus kertjének tudományos kurátora.

Kiemelte: ezek a projektek mind fontosak a fajvédelem megtervezéséhez, valamint a klímaváltozás hatásainak és a földhasználat változásának megjósolásához.

Kiemelt kép: Getty Images

10 mesébe illő erdő, de nem mindegyikben sétálnánk szívesen
Van olyan közöttük, aminek hátborzongató csöndje is riasztó.
Egyre több fejlett technológiát viszünk be otthonunkba, hogy jobbá tegyük az életünket. A takarítás sem kivétel – a gépek egyszerűbbé, hatékonyabbá és
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!