Virágzó vidékünk

Elkezdődött az év legnagyobb szemétgyűjtése a Tiszán

Több tonna folyami hulladéktól szabadítják meg a folyót az önkéntesek.

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból. A versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát, írta az MTI.

A PET Kupa sikerének kulcsa, hogy a hulladékszedést és újrahasznosítást szórakoztató, inspiráló és csapatépítő tevékenységgé, életre szóló kalanddá teszi. A saját kezűleg megépített, figyelemfelkeltő PET-hajók jó példák arra, hogyan válhat a hulladék hasznos alapanyaggá.

Árad a Tisza, érkeznek a szeméthegyek
Kisebb árhullám vonul le a Tisza magyarországi szakaszán, és az árral egyre több kommunális hulladék érkezik Ukrajnából.

Az idei rendezvény mintegy 160 résztvevője ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta: 2019-ben a Tivadar és Záhony közötti csaknem nyolcvan kilométeres szakaszon szabadították meg a folyót mintegy nyolc-tíz tonna műanyag és egyéb hulladéktól. A megtisztított folyószakasz a vízügyi hatóság és a rendőrség segítségével tiszta maradt, mivel a külföldről érkező hulladéktömeget már a szakemberek meg tudják állítani, így a partszakaszok ténylegesen hulladékmentessé váltak.

A versenyben induló tizenegy hajó és az őket kísérő vízimentők három egysége a szintén hulladékból készült záhonyi lebegő kikötőből rajtolt el hétfő délelőtt. A napi 10-20 folyamkilométeres vízi távok megtétele után más-más helyszíneken köt ki a flotta. A szárazföldi programokon a Tisza kulturális kincseiről, természetrajzáról és a hulladék újrahasznosításáról tartanak előadásokat, ismeretterjesztő és szórakoztató vetélkedőket, amelyekre az érdeklődőket is várják.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az augusztus 5-i pihenőnapon Cigándra és a Bodrogközbe kirándul a csapat, az eredményhirdetést és zárókoncertet augusztus 8-án tartják meg a rakamazi kempingben.

A mezőnyben az új egységek mellett több visszatérő csapat van: versenyez például az Aztakeservit kalózhajója, a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál hajója, de ismét elindult a PET Kupa alapító hajója, a Tisza2, és ott van a vízen a vízügyi igazgatóságok által kiemelt folyami hulladékból készített Plasztikladik is.

A résztvevők munkáját magyar nyelvű hulladéktérképező mobilapplikáció és online tiszai hulladéktérkép támogatja. Az összeszedett hulladékokat a kupa önkéntesei átválogatják és tömörítik, majd a még hasznosítható anyagok a hulladékfeldolgozókhoz kerülnek.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Szeméttérkép készül a Tiszáról
Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik