Kertünk-Portánk

7 csodaszép növény, melyek ajándéknak is tökéletesek

Ezeket a növényeket bárkinek, bármilyen lakóhelyre ajándékozhatod.

A megfelelő ajándék kiválasztása mindig kihívás, de a cserepes növény kiváló ötlet. Bármelyik növénytípust is választjuk, az biztos, hogy hosszabb ideig tartanak, mint a vágott virágok, és sokszor nem is drágábbak, írja az mnn.com.

Ha az, akit szeretnénk megajándékozni, szereti a növényeket, mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy cserepes növényt ajándékozzunk. Hiszen virágot nem csak a megszokott ünnepnapokon, mint a nőnap vagy az anyák napja lehet adni, hanem minden más ünnepen, akár karácsonykor is. Mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy a megfelelő cserepest válasszuk.

A legfontosabb szempont, amelyet a növénynek választásánál figyelembe kell venni, a lakás fekvése, ahová kerül. Egyes virágoknak ugyanis egy világos, meleg lakás való, míg másoknak egy árnyékosabb, hűvös tér. Nem mindegy a lakás páratartalma sem, hiszen vannak növények, amelyek a kimondottan száraz levegőt, míg mások a párát szeretik.

Hoztunk néhány ötlet, melyekkel nagy eséllyel nem lövünk mellé, mivel ezeket a növényeket meglehetősen könnyű életben tartani, és kimondottan mutatósak.

Karácsonyi kaktusz

Fotó: Pixabay.com

Ez egyike azoknak a növényeknek, amelyek nagyon népszerűek, különösen a karácsonyi időszakban, mert decemberben vagy annak környékén virágoznak. Könnyen beszerezhető, és gondozásánál sem kell túl sok dologra odafigyelni. A karácsonyi kaktusz nem szereti a túl meleget és a huzatot. Az erős napfény sem kell feltétlenül neki, sőt jobban virágzásra bírhatjuk, ha szeptember közepétől takarással elvonjuk tőle a fényt, és csak minimális éri. Agyonöntözni nem kell, bár virágzás idején a nedvesebb földet igényli.

Orchidea

Fotó: Pixabay.com

Ezeket a gyönyörű növényeket nem is olyan nehéz gondozni, mint azt sok ember gondolja; a kereskedelemben kapható orchideák viszonylag igénytelenek. Nem kell őket trópusi hőmérsékleten tartani, de fényigényesek, úgyhogy nagyon szeretnek az ablakpárkányon lenni. A tűző napot viszont nem kedvelik, mert megéghet a levelük. Szeretik a párát, amit a cserép alá szórt kaviccsal biztosíthatunk. Az öntözésnél arra kell figyelni, hogy ne öntözzük túl – csak annyira kell, hogy a víz ne álljon alatta. Elég hetente egyszer.

Pozsgafa

Fotó: Pixabay.com

A húsos levelű, jellegzetes növény már megtalálható a legtöbb háztartásban, ha nem, akkor érdemes azonnal ajándékba adni, már csak azért is, mert állítólag bevonzza a családba a pénzt.
Szereti a napos – de nem tűző napos – helyet, nyáron bőven, télen kevésbé öntözzük.

Hűvösebb helyeken is tartható, mindössze arra kell figyelni, hogy a hőmérséklet ne menjen nulla fok alá. Nagy cserép nem kell neki, de ha van elegendő helye, jobban nő. Ideális körülmények között apró fehéres-rózsaszínes virágokat is hoz.

Nárcisz

Fotó: Pixabay.com

Cserepes nárciszt azoknak érdemes ajándékozni, akik nem akarnak sokáig növényt nevelgetni otthon, de szeretik a szép virágot. Ez a növény lehet a köztes megoldás, mert tovább él, mint a vágott virág, de mégsem túl sokáig. Az öntözésre érdemes odafigyelni, és az sem baj, ha a szoba, ahova kerülnek, nem túlfűtött.

Még egy előnye, hogy elvirágzás után a hagyma akár ki is ültethető a kertbe később.

Madárfészekpáfrány

Fotó: Pixabay.com

Szokatlan megjelenésű örökzöld páfrány a madárfészekpáfrány, amely minden lakásban jól mutat, de érdemesebb nagyobb otthonokba ajándékozni, mert fényes levelei akár 1 méteresre is megnőhetnek. A napfényes helyet szereti, bár jól alkalmazkodik a kevesebb fényhez is. Szereti a párát és a meleget. Figyeljünk arra, hogy a földje mindig nyirkos legyen.

Norfolk-szigeti Araukária

Fotó: Pixabay.com

Igazán ideális ajándék karácsonykor ez a növény, hisz akár karácsonyfaként is funkcionálhat, ám természetesen más alkalomra is ajándékozható. Fontos tudni, hogy bár szobafenyőként ismert, ez a növény nem a fenyőfélék családjába tartozik. A szobában tartott példányok igen nagyra, akár 2,5 méteresre is megnőhetnek.

Nem bírja a száraz, túlfűtött levegőt, és a tűző napot sem. Rendszeres öntözést igényel, és néha nem árt lepermetezni vízzel a tűleveleit.

Illatos sárkányfa

Fotó: Pixabay.com

Rengeteg fajtáját forgalmazzák a kertészetek ennek a népszerű dracénának. Különbség köztük leginkább a levelek mintájában van. Világos, vagy félárnyékos helyen érzi igazán jól magát. Ha több napot kap, a levelek világossá válnak, vagy a világosabb csíkok szélesebbé válnak, tükrözve a fényt; a sötétebb helyen tartott növények levelei sötétebbek lesznek. Legjobb, ha földje folyamatosan nyirkos, de túlöntözni nem szabad. Pangó víz hatására a gyökerei kirohadnak.

A növény mindig csodálatos ajándék, különösen igaz ez a téli sötét és borongós napokban, így ha egy szép cserepest ajándékozunk az ünnepnapokon, azzal nagy bakit nem vétünk.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Hat cserepes növény, amely meghálálja a kevés gondoskodást
Ezek a szobanövények igazi telitalálatok.
Olvasói sztorik