Kertünk-Portánk

Vége a szobanövények mítoszának

A szellőztetés messze eredményesebb a szobanövények teljesítményénél, ha a beltéri levegő megtisztításáról van szó.

A lakásban lévő cserepes növények nem javítják hatékonyan a levegőminőséget – állapították meg a philadelphiai Drexel Egyetem kutatói, írta az MTI. A kutatók több évtizednyi kutatási eredményt átvizsgálva úgy látják, egy egyszerű szellőztetés sokkal eredményesebb levegőtisztító, mint a szobanövények teljesítménye.

A növények előnye kétségtelen a lakásban, de nem képesek elég gyorsan megtisztítani a beltéri levegőt ahhoz, hogy tényleges hatással legyenek az otthoni vagy irodai környezet levegőminőségére

– mondta Michael Waring  egyetemi munkatárs az Eurekalert tudományos hírportálnak.

Waring és egyik doktorandusza, Bryan Cummings 30 év kutatómunkáját felölelő tucatnyi tanulmányt vizsgált át és eredményeit a Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology című folyóiratban közölte.

A tanulmány megállapította, hogy a szellőztetés – legyen az természetes vagy szellőztető-berendezés általi levegőcsere – sokkal gyorsabban szétoszlatja az illékony szerves vegyületek (VOC) koncentrációit egy beltéri környezetben annál, mint amilyen gyorsan a növények ki tudnák szűrni őket a levegőből.

Meghálálja a törődést otthonunk ékessége, az orchidea
A látványos virág lakásban tartásáról lesz szó a tavaszi orchidea kiállításon.

A szobanövények levegőtisztító hatásának mítosza egyébként egy 1989-es NASA-kutatáshoz vezethető vissza, amikor a kutatók az űrállomások levegőjének hatékony tisztítási módjait keresték. Ekkor jelentették ki a kísérlet során mutatott eredmények alapján, hogy a növények segítségével el lehet távolítani a levegőből a rákot okozó kemikáliákat.

A kísérletet azonban akkor egy lezárt laboratóriumi kamrában végezték el, vagyis olyan környezetben, amelynek nem sok köze van egy igazi otthonhoz vagy irodához, és azt nem vizsgálták, hogy miként módosulnának az eredmények, ha egy valódi, természetes vagy mechanikus levegőcseréjű beltéri környezetbe helyeznék át a növényt, így az eredmények csak bizonyos körülmények teljesülésével állják meg a helyüket.

Számítások szerint ugyanis egy négyzetméternyi padlóterületen 10-1000 cserepes növényre lenne szükség ahhoz, hogy a növények fel tudják venni a versenyt egy épület szellőztetőrendszerének vagy csupán néhány nyitott ablakának levegőtisztító erejével, így egyértelműen elmondható, hogy a növények szépek és hasznosak, de ha tisztítani akarjuk a levegőt, egyszerűbb, ha kinyitjuk az ablakot.

Kiemelt kép: Pixabay

Az egyszerű trükk, amivel megmentheted szobanövényeid életét
A túlzott öntözés az egyik leggyakoribb oka a szobanövények elpusztulásának.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik