Kertünk-Portánk

Ezt a 7 szobanövényt kerülje, aki allergiára hajlamos

A szobanövények egy kis természetet csempésznek az otthonunkba, ezért is szeretjük annyira őket. Jót tesznek az elmének és a léleknek, segítenek enyhíteni a stresszt, és csökkentik a levegőben felgyülemlett szennyeződéseket.

Mégis vannak köztük olyanok, amelyek nincsenek mindannyiunkra jó hatással, hisz akár komoly allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyekből. Bár többnyire a szabadban szálló pollenek okoznak szénanáthát vagy akár orrnyálkahártya-gyulladást, bizonyos esetekben egyes szobanövényeink is ludasak lehetnek a dologban, írja a Treehugger.

Íme az allergizáló szobanövények:

1. Orchidea

Bár az orhideák nem túl igényes növények, néhány embernek bőrirritációt okoznak. Legrosszabb esetben a szem és a száj megduzzad, de akár anafilaxiás sokkot is kaphatunk tőle.

2. Fokföldi ibolya

Ha nem bírja a port, a fokföldi ibolya akár az ellenségévé is válhat, hisz a növény bolyhos levelei igazi pormágnesként funkcionálnak.

3. Fikusz

Az egyre népszerűbb fikusz egy belga tanulmány szerint a leginkább allergizáló hatású, a növényi allergének bőrgyulladásos tesztje során komoly orrnyálkahártya-gyulladást okozott a kutatásban résztvevőknél.

4. és 5. Pálmaliliom és borostyán

A pálmaliliom és a borostyán ugyanolyan reakciókat válthat ki a fentebb említett belga tanulmány szerint, mint a fikusz.

6. Bonsai fák

Rejtélyes allergiás tüneteket észleltek valakin az orvosok, és kiderült, hogy az illető allergiás a nyírfára. Ugyanakkor az érintett fa szezonján kívül is allergiás tüneteket produkált az illető. Kiderült, hogy a lakásban tartott bonsai okozta a panaszait. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a díszfákkal is vigyázni kell, mert a rájuk való érzékenységet nehezebb diagnosztizálni, hisz a pollenkibocsátásuk eltérő a hagyományos fákétól.

7. Túlöntözött szobanövények

Az egyik legrosszabb dolog, amit a szobanövényekkel tehetünk, ha sorozatosan túlöntözzük őket. A gomba és penész táptalaja lehet a nyirkos föld, ami rossz a növény számára, de rossz az asztmások vagy egyéb légúti érzékenységben szenvedők számára is.

A növények érzik, ha hozzájuk érünk - és nem szeretik
Ha többször megérintenek egy növényt, az akár 30 százalékkal is visszaeshet a növekedésben.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik