Kertünk-Portánk

Bébiszitterként gondozza a szobanövényeket a picinyke robot

Az okos virágcserép mindig tudja, a cserepes növénynek mennyi vízre és napfényre van szüksége.

Nem kell többet azon aggódnunk, mi lesz, ha nyaralni megyünk, mert ez az okos virágcserép gondoskodik majd helyettünk is mindenről: a Hexa elnevezásű cég különleges innovációja tényleg vigyáz a növényre, és segít abba, hogy tényleg mindig a megfelelő napfényt és vizet kaphassa, írja a Bored Panda.

Pókszerű kis lábaival szabályosan kergeti a napfényt

Persze ahány szobanövény, annyiféle igény, de egy biztos: a virágzáshoz víz, napfény és szén-dioxid kell. A Hexa fejlesztése nemcsak azt tudja, pontosan mennyi ideig van szüksége a szobanövényünknek a napsütésre, hanem azt is, hogy a virág mindegyik oldalát ideális mennyiségű fény érje.

Ha szükséges, arra megy, ahol a szobában süt a nap, és úgy forgatja a növényt, hogy a megfelelő szögben érje a fény. Az árnyékot kedvelőket pedig az árnyék felé viszi. Természetesen azt is érzékeli, ha a növények szomjasak és öntözésre szorulnak.

De a Hexa-robot másra is képes, például táncra perdül, ha növényünk boldog, ha pedig öntözésre van szüksége, lenyomja a lábát, és látványosan bosszankodik, így tudatja velünk, hogy baj van.

De játszhatunk vele, például pacsit ad. Az okos virágcserépnek van fényképezőgépe, sőt éjjellátó készüléke is, emellett WiFi és USB-portokkal rendelkezik.

Ezt a pici robotot a kínai Vincross nevű robotikai cég egyik kutatója, Sun Tianqi álmodta meg. A feltalálót egy kiállításon járva egy halott napraforgó látványa ihlette meg, amely elszáradt, mivel árnyékos helyre tették.

A férfi arra gondolt, ha szegény virág odébb tudott volna vándorolni pár métert, még mindig élhetne. Így született meg a lábakon sétáló virágcserép ötlete- aztán ez a komplett kis növény-bébiszitter.

Nem csalás és nem ámítás, ha teszik ez a virágról gondoskodó kis robot, akár már 949 dollárért, kevesebb mint 280 ezer forintért bárki számára megvásárolható, elkezdték ugyanis tömegesen gyártani.

Címlapkép: Tianqi Sun

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik