Kertünk-Portánk

5 strapabíró szobanövény, amely az otthon dísze lehet

Csodásan mutatnak otthonunkban akkor is, ha kevesebb vizet vagy napfényt kapnak.

Aki a virágot szereti… szól a mondás, és bizony szerencsére egyre többen vannak, akik szeretik is, és igényük is van arra, hogy az otthonukban, az életterükben legyenek növények. Azonban sokan annak ellenére nem tartanak növényt, hogy szeretnének, mert vagy nincs idejük gondozni, vagy a lakás fekvése nem megfelelő a napigényes szobanövények számára.

Íme öt teljesen igénytelen szobanövény, ami csodásan mutathat otthonunkban akkor is, ha kevesebb vizet vagy napfényt kap.

Pozsgafa

Fotó: Wikimedia Commons/Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Pénzhozó növénynek is mondják, tehát már csak emiatt is jó, ha lakásunk dísze ez a húsos levelű, egyszerűen tartható növény. Az örökzöld pozsgás jól tűri a száraz levegőt, és azt is, ha a rohanó gazdája elfelejti rendszeresen megöntözni. Egyetlen igénye van, a napfény, így azokba az otthonokba javasolt, ahol sok fény éri.

Hűvösebb helyeken is tartható, mindössze arra kell figyelni, hogy a hőmérséklet ne menjen nulla fok alá. Nagy cserép nem kell neki, de ha van elegendő helye, jobban nő. Ideális körülmények között apró fehéres-rózsaszínes virágokat is hoz.

Legénypálma

Fotó. Pixabay.com

Szép, fényes levelű, strapabíró növény a legénypálma, ennek köszönheti népszerűségét. No meg annak, hogy akkor is csodásan pompázik, ha elfelejtjük megöntözni. Vízigénye ugyanis minimális, elég akkor öntözni, ha földje már teljesen kiszáradt. A napfényes helyeket kedveli, a tűző napot viszont nem.  Nem nő túl gyorsan, kis helyigénye miatt is ideális szobanövény, ami idősebb korában még virággal is megörvendeztethet bennünket.

Anyósnyelv

Fotó: Wikimedia Commons/Mokkie

A trópusi, Nyugat-Afrikából származó növény rengeteg háztartásban megtalálható, közkedvelt szobanövény. Szinte elpusztíthatatlan, igazán strapabíró, hálás. Átlagos szoba hőmérsékleten érzi igazán jól magát. Se a fényhiány, se a vízhiány nem fog ki rajta, így a sötétebb lakásokba is ideális. Többféle változata is kapható hazánkban, van törpe méretű, és olyan is, aminek a levélszéle sárga.

Ciklámen

Fotó: Pixabay.com

Elterjedt és roppant kedvelt szobanövény, amely télen örvendeztet meg bennünk virágokkal. Csodás színei minden generációt elkápráztatnak, ha megfelelőek a körülmények, hosszú hetekig is örülhetünk a virágoknak. A hűvösebb, kevésbé napfényes teret szereti, így árnyékosabb lakásokba is kiváló választás. Rakhatjuk két ablak közé, ahol nincs nagyon meleg. Mérsékelt vízigényű növény, 2-3 naponta nem árt öntözni, azonban vigyázzunk, hogy a földet locsoljuk, ne a növényt.

Kukoricalevél

Fotó: Wikimedia Commons/Nino Barbieri

Kevés igénye van a kukoricalevélnek is. Az is jó neki, ha napos szobában van, de a fényhiány sem zavarja,. A tűző napot nem szereti, így a sötétebb lakásokba ideális.  A szárazsággal sincsen gondja, jól viseli a ritka öntözést. Sőt! Tulajdonképpen vigyázni is kell, hogy ne legyen túlöntözve. Elviseli a huzatot, a hideget és a meleget is. Néha érdemes portalanítani.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Négy fal között maga az egészség a természet közelsége
Léteznek olyan szobanövények, amelyek pozitív hatással vannak az ember szervezetére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik