Életmód

Szobanövényeket írnak fel depresszió ellen az orvosok Angliában

Nem titok, hogy a szobanövényeknek számos olyan tulajdonságuk van, amelyek hasznosak az emberek számára: amellett, hogy díszítik a környezetünket, oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, kreativitásra sarkallnak és enyhítik a stresszt is, olvasható a Treehugger oldalán.

Egy tanulmány szerint csupán az is segít abban, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk, ha csak megfigyeljük ezeket a növényeket, egy manchesteri orvoscsapat azonban ennél kicsit tovább ment: a szorongó, depressziós, magányos embereknek szobanövényeket írnak fel, hogy enyhítsék tüneteiket.

A jó egészség titka: tölts heti két órát a természetben
Igaz a régi mondás: a nyugalom áldásos hatású.

A betegek fűszernövényeket, gyógynövényeket és más cserepes növényt kapnak, hogy gondozzák őket. Egy idő után a páciensek visszaviszik ezeket a növényeket a rendelőbe, ahonnan egy közösségi kertbe kerülnek. Az új rendszer – amely feltételezhetően az első az országban – lehetőséget ad a betegek számára, hogy csatlakozzanak kertészeti csoportokhoz, vagy más kerti tevékenységekben is részt vegyenek, ami pedig köztudottan nagy mértékben csökkenti a magány és depresszió érzését.

A programot Hulme belvárosában indították el, ahol a lakosoknak nincs túl sok lehetőségük arra, hogy zöld területeket keressenek fel, így ritkán van esélyük növényről vagy állatról gondoskodni.

A koncepciót a városi egészségügyi hivatalok is támogatják, hiszen ez egy jó módja annak, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek egymással, részt vegyenek közösségi programokon, dolgozzanak a közösségi kertben. Így növényt nevelhetnek, miközben kapcsolatokat is kialakítanak.

Nagyon sok bizonyíték van arra, hogy a természetben eltöltött heti két óra képes javítani a közérzeten, ennek pedig vannak fizikai, mentális és érzelmi előnyei is. Ezt ki kell használnunk

– mondta Dr. Philippa James háziorvos.

Bár a szobanövények és a közösségi kertek nem fogják mindenki szorongását és depresszióját megszüntetni és a gyógyszereknek is létjogosultságuk van, mégis jó észben tartani, hogy ez is egy újabb mankó lehet arra, hogy kevesebb orvosi segítségre legyen szükség.

Receptre írnak fel kirándulást a skót orvosok
A természetben való sétának rengeteg fizikai és szellemi előnyét számos tanulmány bizonyította.

Kiemelt kép: iStock

Olvasói sztorik