Kertünk-Portánk

Csodálatos karácsonyi kaktuszt szeretnél? Íme a titok!

Kevés fény, semmi mozgatás és sok szeretet a virágözön kulcsa.

Téli időszakban pompázik, vidám színeket varázsolva otthonunkba a karácsonyi kaktusz. Kisebb cserepekben, piros, ciklámen, rózsaszín virágokat gyakran látni az otthonokban. Ám ez az igen hálás kaktusz megfelelő helyen tartva, odafigyelő gondoskodás mellett hatalmas virágözönt is hozhat.

És, hogy mi a titok?

A karácsonyi kaktusz nem szereti a túl meleget és a huzatot. Az erős napfény sem kell feltétlenül neki, sőt jobban virágzásra bírhatjuk, ha szeptember közepétől takarással elvonjuk tőle a fényt, és csak minimális éri. Agyonöntözni nem kell, bár virágzás idején a nedvesebb földet igényli.

És még egy fontos szabály: nem szabad állandóan új helyre tenni. A karácsonyi kaktusz ugyanis azt szereti, ha nem mozgatják.

Íme, ilyen, ha teljes pompájában virágzik:

Fotó: Bundas Lili
Fotó: Bundas Lili
Fotó: Bundas Lili

Nagyjából 10 éves a kaktuszom. Kicsiként vettem, és azóta ugyanabban a cserépben tartom, átültetve nem volt. Évente egy kis virágföldet pótolok rá, a földje inkább kötött, nem laza. Évente mindössze kétszer mozgatom, egyszer tavasszal, amikor kiteszem a fedett, de nyitott teraszra, egyszer pedig a hideg közeledtével, amikor már megjelennek a bimbók. Mindkét helyen függesztve van, háborítatlanul. Locsolni sima vízzel szoktam, ha eszembe jut, akkor egyszer-egyszer kap tápoldatot

– mondta el Lili, a virág tulajdonosa.

Kiemelt kép: Bundas Lili

Hat cserepes növény, amely meghálálja a kevés gondoskodást
Ezek a szobanövények igazi telitalálatok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik