Kertünk-Portánk

7+1 hasznos tanács az orchidea kedvelőinek

Ha egyszer valaki beleveti magát az orchideák gyűjtésébe, bizony nehezen szabadul ettől a szenvedélytől, és gyűjteményének csak a rendelkezésére álló hely szab határt.

Örömteli hír, hogy nem kell nagy lakással rendelkezni ahhoz, hogy csodás gyűjteményre tegyünk szert,  a gondozás legfontosabb alapvetéseit megtanulva pedig valóságos botanikus kert lehet az otthonunk.

Az orchideák népes családjának legtöbb faja Közép és Dél-Amerika, valamint Ázsia területét népesíti be, de a száraz, sivatagos, valamint a fagyos sarkvidéki területek kivételével szinte bárhol találkozhatunk velük.  Jellemző élőhelyüket az esőerdők, hegyvidéki erdők és köderdők jelentik, ahol nedves és párás a környezetük, de előfordulnak a tengerparti sziklás területeken is.

Az orchideák számítanak a fejlődéstörténetileg legfiatalabb virágzó dísznövényeknek. A legnépesebb növénycsalád az orchideáké, mintegy 750 nemzetség, 10-30 ezer faj, és több mint 70ezer hibrid tartozik ide.

Amennyire népes, annyira változatos család is az orchideáké, találunk közöttük függőlegesen felfelé és oldalirányba növekvő fajokat is, a virágformák és színárnyalatok száma szinte végtelen. Hazánkban az egyik legkedveltebb és leggyakoribb a lepke- és a csónakorchidea. A lepkeorchidea népszerűsége annak is köszönhető, hogy az egyszerűbben gondozható orchideák közé tartozik.

Igazi különlegesség a kék orchidea

Japán tudósoknak köszönhetően 2013 óta létezik valódi kék lepkeorchidea is. A világszenzációnak számító valódi kék orchideához az ‘Aphrodite’ lepkeorchideába az azúrkék Commelia kék színért felelős génjét ültették be. A több éves kísérlet eredményeként létrejött új fajta orchidea kisebb, mint a természetben található társaik, de közel 30, kb. 5 cm átmérőjű virággal rendelkezik.

Fotó: pixabay.com

Orchideák gondozása 7 pontban

Az orchideák tartásának két legalapvetőbb feltétele a sok fény és a magas páratartalom biztosítása. További tanácsok a videóban.

Lepkeorchideák átültetése

Ültetés szempontjából, a lepkeorchideák gyökereiről, azok működéséről, funkcióiról van szükségünk alaposabb ismeretekre. Mivel a lepkeorchideák fán lakók, ezért gyökereik alapvetően léggyökerek, azonban bizonyos módosulások megfigyelhetők a cserépben tartottaknál. A cserépben nevelt egyedek gyökerei kétfélék lehetnek: ültetőközegen belüliek és ültetőközegen kívüliek. E gyökerek működésükben és külső jegyeikben is különböznek egymástól, ezért átültetésnél érdemes erre figyelemmel lenni.

Egy-egy átültetés során nagy ügyességre van szükség ahhoz, hogy egy lepkeorchidea minden gyökere ugyanoda kerüljön vissza, ahol volt, azaz a belüliek bentre, a kívüliek kintre. Még ha nem is sokkal nagyobb méretű ültetőedényt választunk, az átültetés szükségszerűen átrendezi a gyökereket is.

Az ültetés hasznos tudnivalóiról az orchideákat kedvelők közösségében lehet olvasni.

Videón a virágzás szépsége

Címlapfotó: pixabay.com

Föld alatt él és ritkán virágzik a különleges orchidea
Feljegyezték, hogy akár 40-50 évig is rejtve maradhat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik