Mozaik

A világ 7 legdrágább virága, melyeknek szálja akár milliókat is ért

Egykoron egy ház árával vetekedett egy szál tulipán ára.

A mai virágözönben,  lépten-nyomon szebbnél szebb virágokkal találkozunk, de nehéz elképzelni, hogy léteztek, léteznek olyan szépségek, amiknek az árán felkapjuk a fejünket. Hoztunk néhány különös és drága szépséget a therichest oldaláról.

Juliet rózsa

A világ egyik legkülönlegesebb rózsafajtáját David Austinnek köszönhetjük, aki 15 év kísérlet után “alkotta” meg a hibrid Julietet, ami 2006-ban debütált a Chelsea virágbemutatón.  A bámulatos virág a hőmérséklet változása szerint váltogatja a színét, nyári hőségben sárgán és rózsaszínűen pompázik, hűvösebb időben barackszínű lesz. A világon “3 millió fontos” rózsaként tartják számon, természetesen ma már jóval kevesebbért is hozzá lehet jutni.

Rothschild orchidea

Papucsorchidea néven is ismert ez a nagyméretű, világos levelű faj. Legfeljebb hat, nagy virággal díszít, mindemellett olykor több több évbe is telik, mire egy növény virágot hoz. Szirmait szinte vízszintesen tartja, virága igen jellegzetes, ami április és május között pompázik. Többnyire vadonban él, a malajziai Kinabalu Nemzeti Parkban gondosan ápolják a kihalás szélére sodort növényt. Az ára hozzávetőlegesen másfél millió forint.

Henzhen orchidea – A világ legdrágább orchideája

Az imént említett  Rothschild orchidea ára is borsosnak tekinthető, de akadt ennél sokkal drágább is.

Fotó: Wikimedia Commons

A Henzen orchideát mesterséges körülmények között nemesítették, gyakorlatilag a természetben nem található ebből a fajtából.  Állítólag 8 évre volt szükség ahhoz, hogy a mai formájában viruljon. 2005-ben megvásárolta egy ismeretlen gyűjtő, így lett a Shenzhen orchidea a világ legdrágább orchideája: 202 ezer dollárt fizettek érte, ami nagyjából 59 millió forintnak felel meg.

Gyógyító erdő és kétmillió orchidea vár a magyar határtól pár percre
Ez a dimbes-dombos határ menti vidék remek túrához, kerékpározáshoz, horgászáshoz és gombászáshoz is.

Gloriosa – Koronás liliom

Fotó: pixabay.com

Az egzotikus külsejű, gumós kúszó növény Ázsia és Dél-Afrika területein őshonos. Fantasztikus virágai nem mindennapi látványt nyújtanak, 10-15 centiméter átmérőjűek, élénk színűek, érdekes szirmai koronára emlékeztetnek. Általában mélyvörös, narancs, sárga és sárga-zöld színűek. A növény minden része mérgező, leginkább a gumója. Üzletekben egy szálat  2-3 ezer forint körüli összegért vásárolhatunk.

Sáfrány, mint fűszer

Kevesen tudják, hogy a sáfrány a történelem egyes korszakaiban még az aranynál is drágább volt, de még ma is a világ legborsosabb áron kínált fűszereként tartják számon. A sáfrányt arany-, és narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. A bibéket kézzel gyűjtik, így jelentős munkaerő kell hozzá, hogy 150 növény leszüretelésével végül egy gramm sáfrányt kapjanak. Nem véletlenül drága,  kilónként többszázezer, de akár egymilliós áron is kínálják.

Fotó: pixabay.com

Semper Augustus – A tulipánok királynője

A tulipánok a 16. században jelentek meg Európában, az 1630-as évekre a hollandok valóságos megszállottai lettek e virágnak. Még ebben az évtizedben őrült módon megdrágultak a tulipánok. A legértékesebb hagymák a “cirmos” szirmúak lettek. Ezek közül a Semper Augustus lett a leghíresebb, részben azért, mert ennek a hagymájából volt a legkevesebb, sok esetben csak egy-egy tucat volt jelen az országban.

Fotó: stephen-j-johnoson

Mint sok gazdag ember a 17. század Hollandiájában, Adriaan Pauw is tulipánokat tartott. A kertjében százával virítottak a különböző fajták, ez akkoriban  a gazdagság vitathatatlan megjelenése volt, hiszen egy tulipánhagyma annyiba kerülhetett, mint egy tehén, egy telek vagy akár egy egész ház. Pauw nevéhez fűződik, azaz a legnagyobb gyűjtője volt a Semper Augustusnak is, ára hozzávetőlegesen 10 000 aranyforint volt, vagyis nagyjából másfél millió forint volt.

Kadapul

Talán az egyik legszebb és egyben legmisztikusabb virág a Sri Lanka szigetén őshonos kadupul. Különlegessége abban rejlik, hogy éjszaka virágzik, és 1-2 órán belül el is virágzik. A hindu mitológia a kadapult a mennyei Naga legendás virágának tartja. Az ára felbecsülhetetlen, hiszen rövid élettartama miatt nincs pénzben kifejezhető értéke!

Kiemelt kép: Pixabay

7 csodaszép növény, melyek ajándéknak is tökéletesek
Ezeket a növényeket bárkinek, bármilyen lakóhelyre ajándékozhatod.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik