Virágzó vidékünk

Gyógyító erdő és kétmillió orchidea vár a magyar határtól pár percre

Remek kirándulóhely, meleg őszi napokon is hűvös és árnyas az ősbükköse, egynapos túrázásra pedig jobbat nem is ajánlhatnánk, mint a magyar-szlovén határtól 12 kilométerre lévő, többségében magyarok lakta Dobronakot (Dobrovnikot), azaz Lendvavásárhelyet.  A Göcsej és az Őrség találkozásánál járunk, de már Szlovéniában. Ez a dimbes-dombos vidék remek a sétáláshoz, a kerékpározáshoz, a horgászáshoz és a gombászáshoz is – egy pozitív, gyógyító energiákkal és erős földsugárzással bíró hely.

Dobronaknak két nevezetessége is van: az egyik a falu határában elterülő, gyógyító energiákkal bíró energiaparkja, a másik Közép-Európa egyetlen orchidea farmja.

1. A Dobronak energiaparkja és a Bakónaki-tó

A Bakónaki-tó az, amit keresni kell, és ahol az energiapark is található, Dobronak falutól 3 kilométerre északnyugatra található. Autóval is oda lehet menni, de az ősbükkös közelében már fizetős a parkolás. Az erdei séta egyébként ingyenes.

Az energiapark rendezett, dimbes-dombos erdei világ, tanösvénnyel, túrautakkal, egy meseszép kis tóval, és nem utolsó sorban gyógyforrással és energiapadokkal. Sűrű és sötét itt erdő, mint a népmesékben, jó a levegő, és van egy kicsinyke tó is, valamint egy kápolna csodatévő forrásvízzel, és körülötte a fapadok, amin megpihenve feltöltődhetünk.

Forrás: Wikimedia Commons

A tenyér alakú tó a „bükkfaelegyes” erdők közötti völgyben található, átlagos mélysége 2 méter, de helyenként eléri az 5 métert is. Fürödni nem lehet benne, pecázókat viszont szép számmal láthatunk.

Forrás: Wikimedia Commons

A környék egy óra alatt kényelmesen körbesétálható. Útközben a tó fölött érdemes elidőzni a Szent Vid kápolnánál, kötelező a szomszédságában eredő, különleges vizű Vid kút vizéből kortyolgatni, megmosni vele a szemünket. A forrás gyógyító- és csodatevő hatásáról ősidők óta beszélnek.

A hagyomány szerint a Vid kút vize gyógyítja a látási és hallási, valamint az emésztőszervi és idegrendszeri panaszokat, továbbá a különböző bőrbetegségeket. Szent Vid napján, június 15-én az emberek ezrei zarándokolnak ide.

Forrás: Wikimedia Commons

A több mint 50 energiapont közül 26-ot bemértek és megjelöltek

Ezeket a bemért energiapontokat jelzik a túraútvonalon elhelyezett energiapadok. A radieszteziológusok megállapítása szerint a kápolna előtt két energiavonal (sárkányvonal) keresztezi egymást. Így nem véletlen, hogy ott, ahol ma a Szent Vid kápolna áll, évszázadokkal korábban is kegytemplom lehetett.

Forrás: Wikimedia Commons

Egyszerre viszont csak öt energetizáló padot ajánlanak kipróbálni, többet nem. Ezek a földenergiák egyébként állítólag mindenkinél másképp hatnak.

Forrás: Wikimedia Commons

Egy biztos, az erdő és a tó környéke remek kirándulóhely, ha hisünk gyógyító erejében, ha nem, ellazítja és megnyugtatja, erősíti az embert.

2. A dobronaki orchideafarm és trópusi kertje

A másik célpont Dobronak falu másik végén található, 14 ezer négyzetméteren, saját termálkútból fűtött üvegházban, ahol Közép-Európa egyetlen orchidea farmját találjuk. Mindemellett két tó és egy nagy vízesés is tartozik a farmhoz.

Az Ocean Orchids egy orchideatermesztő vállalkozás, ahol Phalaenopsis típust termesztenek, a lehetséges összes szín- és mintavariációban. Évente csaknem kétmillió tövet adnak el. A céget 2003. augusztus 5-én alapította Roman Ferenčak és Thomas Jevšnik.

Dobronaki trópusi fűvészkert – Forrás: Wikimedia Commons

160 féle orchideát termesztenek itt, speciális trópusi körülményeket biztosítva számukra. De a különleges trópusi kertben nemcsak orchideák láthatóak: a kávétól a vanílián és a borson át az ananászig számtalan, ezen az éghajlaton szokatlan növény is megél.

Galéria
Fotó: Facebook / Ocean Orchids Flowers

Az orchideák szaporításához egyébként laboratóriumi körülmények kellenek, ezért a virágok egyéves palántákként, két kis levélkével érkeznek Hollandiából vagy a Távol-Keletről.

Az üvegház tetejéről összegyűjtik az esőt, ez szolgál öntözésre. A fűtéshez a hőt geotermikus energiából és a nemrég felfedezett hőforrásból nyerik. A levegő hőmérsékletéért, páratartalmáért, frissességéért, összetételéért egy számítógépes program felel.

Minden nap nyitva, és aki egyénileg érkezik, annak a belépés is ingyenes!

Kiemelt kép: Facebook / Ocean Orchids Flowers

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik