Kertünk-Portánk

Óvatos éjszakai vendég tévedt egy somogyi kertbe

wikipedia.com
wikipedia.com
Az óvatos állatot csak ritkán látni.

A nyest roppant óvatos állat. Előfordul a városokban, jelenlétéről tudunk, ám csak nagyon ritkán látjuk. Most azonban egy igazán kedves videót osztott meg a Twitteren Nádai Gábor, amin jól látszik, hogy az egyébként nagyon óvatos állat, mennyire élvezi a kanapén hempergést, írja a sonline.hu.

A nyest a menyétfélék családjába tartozó faj. Eurázsiai kisragadozó. Elterjedési területe Spanyolországtól Közép- és Dél-Európán át, Közép-Ázsiáig, Mongóliáig és a Himalája vidékéig tart.

Karcsú testalkatú, rövid lábú, barna színű. Testhossza 40-54 centiméter, farokhossza 22-30 centi. A kifejlett állat testtömege 1,1-2,3 kilogramm. Jellegzetessége a nagy fehér mellfolt, mely egyben a legfőbb megkülönböztető jegye a nyuszttól, amelynek mellfoltja narancssárgás színű. Orra világos színű, talppárnái szőrtelenek.

A sziklás, nyíltabb területeket kedveli, de gyakran megjelenik a városokban is. Ügyesen mászik, főleg szürkületkor és éjszaka mozog. Hatékony vadász, tápláléka gerinctelenekből, rágcsálókból, madarakból, tojásokból áll, de szereti a gyümölcsöt is. Imádja a tojást, annak tartalmát kiszívja, csak az üres héjat hagyja hátra. A másnapos hányadék felevése se jelent neki gondot. Esetenként háziállatokat is megtámad.

És mint látjuk, olykor kanapékon hentereg.

Kapcsolódó
Így lesz az ember jó barátja az ellenségként kikiáltott nyest
Igényli, hogy dögönyözzék, dobálják, imád a hóban ugrálni és csúszkálni. Mutatjuk videón.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik