Mozaik

Nyestek lehetnek a vörös mókusok testőrei Skóciában

Pixabay
Pixabay

Nyesteket alkalmaznak “kidobóemberként” Skócia keleti partvidékén és az A9-es út mentén, hogy távol tartsák az északra vándorló szürkemókusokat – írta a The Guardian online kiadása.

Több mint 35 mesterséges nyestodút alakít ki a skót erdészeti és mezőgazdasági hatóság (FLS) a szürkemókusok észak felé tartó vándorlásának stratégiai helyein, hogy megvédje a Skót-felföld vörösmókus-populációját.

A vörösmókusok szinte teljesen eltűntek a brit vidék nagy részéről, mióta a viktoriánus időkben megérkeztek a szürkék, és magukkal hozták a mókushimlő vírusát, amely a szürkékre ártalmatlan, a vörösöket azonban elpusztítja.

Kapcsolódó
Kihalás fenyegeti a vörös mókust és a vadmacskát
Nagy-Britanniában minden ötödik vadon élő emlősfaj veszélyeztetett.

Friss kutatások azonban azt találták, hogy a ragadozó nyestek visszatérése csökkentette a szürkemókus-állományt. Mivel a vörösmókus és a nyest évezredeken át egymás mellett élt, az előbbieket nem veszélyezteti különösebben a ragadozó.

Észak-Angliában és Skóciában nagy erőkkel igyekeznek távol tartani a szürkemókusokat és megmenteni a vörösöket, de tavaly a szürkemókusok látványosan nagy számban vándoroltak észak felé.

A szürkemókusok tavalyi mozgása összefügghet a bükkösök jó termésével, valamint azzal, hogy a járvány miatt a vadászok nem állítottak annyi csapdát

– mondta Gareth Ventress, az FSL erdésze.

A fából készült, tetővel fedett nyestodúkat a talajtól öt méter magasságban helyezik el a fákra, megtöltik faforgáccsal, hogy biztonságos és kényelmes fészket jelentsenek, melyben tavasszal utódokat nevelhetnek, télen megbújhatnak a nyestek, ezzel csökkentve a fiatal egyedek halandóságát.

A szakemberek reményei szerint az odúk segítenek majd növelni a nyestek populációit azokon a helyeken, ahol fontos szerepet szánnak nekik a szürkemókusok terjedésének megállításában.

Kapcsolódó
Nyest költözött a bekamerázott gólyafészekbe
Kíváncsian várjuk, mit szól ehhez a hamarosan visszatérő madár?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik