Életmód

Kedves kunyhók teszik páratlanná az aprócska skót falut

A hajdan elhagyott település most festői helyként szolgál az utazók számára.

Az Atlanti-óceán partján furcsa kőházikók állnak egy domboldalon. A házcsoportot az 1800-as évek végén építették. Hagyományos feketeházak, amelyek hűen tükrözik a Külső-Hebridák múltját.

A hajdan elhagyott település, Gearrannan Blackhouse Village most festői helyként szolgál az utazók számára – írja az Atlas Obscura.

Fotó: iStock

A hegyvidéki emberek évszázadokon át egyszobás házakban éltek, egy légtérben az állataikkal. A házak, amelyeknek padlózata föld, fala kő, teteje pedig nád volt, menedéket kínáltak a vad észak-atlanti időjárástól. A kandalló a ház középső részén volt, melegen tartotta a teret, és elválasztotta az emberi lakosokat az állatoktól, amelyek az épület egyik végén zsúfolódtak össze.

1945 és 1965 között a Lewis-sziget folyó vizet és elektromos áramot kapott. A falu az 1970-es évekig maradt lakott, akkor a település megmaradt idős lakosai is olyan modern házakba költöztek, amelyek nem igényeltek nagy karbantartást.

Fotó: iStock

Sokáig úgy tűnt, a falu az enyészeté lesz, ám 1989-ben Urras nan Gearrannan helyi megbízott elkezdte ezeknek a történelmi épületeknek a helyreállítását.

Most a felújított feketeházak szálláshelyként üzemelnek. Mindegyik épület a valaha ott lakó család nevét kapta, és mindegyik ház egy-egy apró múzeum is egyben, amely hűen tükrözi a sziget múltját.

Fotó: iStock

Az idelátogató családok bérelhetnek különálló nyaralókat, vagy megszállhatnak a hotelben, és ha már erre járnak, látványos tengerparti túrákat is tehetnek a Lewis-szigeten, és közben akár a falu közelében működő Calloway malmot is megtekinthetik.

5 extrém lakóhely, ahol békében élnek az emberek
Az ember bárhol megél. A következő képsorok ékes bizonyítékai ennek.

Kiemelt kép: iStock

Olvasói sztorik