Mozaik

5 extrém lakóhely, ahol békében élnek az emberek

Az ember bárhol megél. A következő képsorok ékes bizonyítékai ennek.

Az ember minden körülményhez tud alkalmazkodni. Vannak, akik meredek sziklák szomszédságában szeretik álomra hajtani a fejüket, mások lávától elzárt településen élnek, vagy éppen a fák tetején.

5 nem mindennapi helyszínt hoztunk most, ahol bármilyen hihetetlen, mégis élnek emberek.

Castellfollit de la Roca – Spanyolország

Castellfollit de la Roca-t látva az ember azt gondolná: egy város, amit egy óriás játékos kedvében felkapott, és egy magas szikla tetejére pottyantott. A házak látszólag bizonytalanul állnak egy 160 méteres meredély szélén, körben pedig mindenhol a mélység.

A város szűk utcáit több, mint ezren lakják, számos ház és az utcák abból a vulkáni sziklából épültek, amelyen a város áll.  Castellfollit főutcája szűk, és az egész város szorosan összebújik, hogy elférjenek a keskeny sziklafalon.
A kilátás lenyűgöző, két oldalon a Fluvià és a Toronell folyók, körben mindenhol vulkáni hegyek. A táj hihetetlen látványát növeli, hogy az év felében naplementétől éjfélig megvilágítják a város szikláit.

Fotó: Flick/Ferran Cerdans Serra
Fotó: Flickr/Ferran Cerdans Serra
Fotó: Flickr/Ferran Cerdans Serra
Fotó: Flickr/Esteban Chiner

A kínai Függő kolostor (Huyan Khong Tu) – Kína

Egy igazán figyelemreméltó, ijesztően lenyűgöző kolostor a kínai Függő kolostor, amely 75 m magasságban látszólag a falhoz van biggyesztve. Bár csak néhány gondnok él itt, minden éjszaka úgy fekszenek le, hogy tudják, az életük múlik az építők munkáján, akik ezt a csodálatos szerkezeteket mintegy 1500 évvel ezelőtt építették.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The hanging monastery was pretty sick 🤙🏼 Photo by: @justleftdevon’s

Career China (@careerchina) által megosztott bejegyzés, Máj 2., 2019, időpont: 7:33 (PDT időzóna szerint)

Paro Taktsang, a Tigris fészke – Bhutan

Taktsang Lhakhang Bhutan leginkább ikonikus, vallási helyszíne. Bhutan legszentebb helye, ahol Guru Rimpoche a 7. században három évig, három hónapig, három hétig, három napig és három óráig meditált azért, hogy legyőzze a benne élő gonosz démonokat.

Ma a vallást gyakorló szerzetesek lakják.

Tiger’s Nest (Taktshang dzong) Fotó: Flickr/Greg Headley
Fotó: Flickr/Mashrik Faiyaz

Uros szigetek, Peru

A Titicaca taván, Peruban, mesterséges, nádból készült szigeteken élnek az uros indiánok, nagyjából 1200-an.
Egy ilyen nádsziget, ha jól karbantartott 30 évig is kitart, de a bomló részeket 2-3 havonta cserélik a helyiek. A túlélés érdekében zömmel vadásznak és halásznak a lakosok, kis százalékban pedig eladják portékájukat a turistáknak.

Napelemek segítségével használják a modern technikát, van tv, rádió és mobiltelefonok is.

Fotó: Flickr/Rodrigo Souza
Fotó: Flickr/AHNL

Korowai faházak – Pápua

Pápua délkeleti részén a korowai emberek egyedülálló lakásokban élnek. A kannibalizmusról elhíresült nép a talaj felett, egészen magasan épít házakat.

Ez az egyedülálló építészeti mód hitük szerint megvédi a családokat az alattuk levő szúnyogoktól, az ellenséges törzsektől és a gonosz szellemektől. A faházak nagyméretű Banyan vagy Wanbom fákból készülnek.

A legtöbb építmény 8-11 méter magasságban helyezkedik el, de akadnak 35 méter magasba készült házak is. Egész családok, háziállatok és emberek együtt élnek ezekben az épületekben, amiknek az alja extrém erős, hogy elbírja a súlyt. A legnagyobb veszélyt a tűz jelenti, ha nem ég le a ház, átlagosan 5 évet bír ki.

Az elmúlt évtizedekben a törzs jelentős része a civilizáció felé húzódott, mára nagyjából 3-4000 tagot számlálnak akik itt, elkülönülten élnek. A kannibalizmust 20 éve nem gyakorolják.

Fotó: Flickr/ Korowai Treehouse
Fotó: Flickr/Korowai Treehouse
Fotó: Flickr/Korowai Papua

Kiemelt kép: Flickr/Lorna Mitchell

Látatlanban vették a lepusztult balatoni házat, gyönyörű otthont faragtak belőle
Úgy foglalózták le, hogy sosem látták, mára csodát varázsoltak belőle.
Olvasói sztorik