Kertünk-Portánk

Ezer szalmabálával szigetelték le a 15 ezer vályogtéglából épült házat

páli anna
páli anna
Lélegző otthont álmodott Bárdudvarnokon a házaspár, akik saját maguk készítették el a szükséges vályogtéglákat. 1050 darab 15 kilós szalmabálával szigeteltek, a ház déli oldala pedig üvegborítást kapott.

Hazánkban egyedülálló módon, igazi „szolárházat” épített egy család Somogyban, Bárdudvarnok külterületén. A csaknem száz százalékban természetes anyagokból épült lakóház energiatakarékos, minimális a gépesítése, és biológiailag egészséges a benne lakókra nézve minden négyzetcentimétere, írta a Sonline.

Ez a ház kicsit más, mint a szokványos öko- vagy bioházak, ám azok valamennyi jó tulajdonságát magában foglalja.

A hatgyermekes Páli család a budapesti agglomerációból költözött évekkel ezelőtt Somogyba, hogy megvalósítsák nagy álmukat. Néhány évig albérletben, majd a telkükön álló jurtában laktak, amíg a szolárház elkészült.

A miénk hazánk „legnehezebb” könnyűszerkezetes háza

– mondta a portálnak a családfő, Páli János.

A gépészmérnök végzettségű férfi egy speciális, 15 tonnás présgépet szerzett be az építkezéshez, egyesével készítették el azzal a szükséges 15 ezer vályogtéglát.

A 15-ször 15-ször 30 centiméteres téglák darabja 11 kilogrammot nyomott, 165 tonnát építettünk be

– említette a családfő.

páli anna

Az elkészült falakat 1050, egyenként 15 kilogrammos szalmabálával szigetelték a megszokotthoz képest dupla rétegben, 70 centiméter vastagon. A vasbeton talp alá négyzetméterenként 40 centiméter üveghabot tömörítettek, amely nemcsak szigetel, hanem tartja is a több mint 200 tonnás házat.

A déli oldalon a lehető legnagyobb felületen, 42 négyzetméteren üvegborítást kapott az épület. Valójában a háznak ez a fele tiszta üveg.

páli anna

Hamarosan a sparhelt helyére kerül egy fatüzelésű tűzhelykazán, ami nyári és téli üzemmódban működtethető, és ritkaságszámba menőnek számít hazánkban.

A tetején tudunk főzni, a belsejében sütni, közben meleg vizet termel és télen fűtésre is alkalmas. Akár radiátorok is csatlakoztathatók rá. Gyakorlatilag ez az egy gép lesz a házban, amely minden funkciót ellát. Zárt égésterű, nem von el a belső környezetből oxigént

– mutatta be a szerkezetet Páli János, aki minderről a videóban részletesebben beszél.

Az összesen 340 négyzetméternyi tetőfelület lehetővé teszi, hogy esővizet gyűjtsenek öntözéshez, és egy kerti fürdőtóhoz, amelynek vizét egy napelemes szivattyú fogja egészségesen tartani, így nem lesz belőle szúnyognevelde a kétszintes, öt hálószobás épület udvarán.

A ház építéséről és “tulajdonságairól” további részletek IDE KATTINTVA olvashatók.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik