Kertünk-Portánk

Hortenziát nevelsz? Így állj neki a metszésnek, hogy ne hibázz!

freepik.com
freepik.com
Nem mindegy, melyik fajtát mikor, és milyen mértékben metsszük meg.

Csodaszép hortenziát szeretnél nyáron a kertedben? Nos, lassan érdemes lesz a metszésnek nekiállnod, ám nem mindegy, hogyan is teszed. A hortenziát a rózsához hasonlóan  kell metszeni, azért, hogy az évek során ne öregedjen el. Attól függően azonban, hogy melyik fajta hortenziát neveljük, a metszés eltérő lehet, írja az edenkert.hu.

Miért és mikor kell metszeni?

Úgy szép a hortenzia, ha minden tavasszal visszametsszük, hiszen bizonyos kor és méret elérése után növekedése megáll, az idős szárrészek fokozatosan elhalnak és szerepüket több, a tőről hajtó sarj veszi át. Idővel ezek is elvénülnek és ez a megújulás újra és újra ismétlődik. Metszeni azért érdemes, hogy ezt a megújulási folyamatot elősegítsük. A metszéssel elérhetjük, hogy évről-évre dúsan virágozzanak cserjéink.

pixabay.com

Kerti hortenzia metszése

A kerti hortenzia a következő éves virágrügyei már késő ősszel fejlődésnek indulnak. Tél végén-kora tavasszal távolítsuk el az elnyílt virágokat, de csak nagyon óvatosan, mert ha tavasszal túl mélyen metszünk és túl sok virágos rügyet távolítunk el, akkor nagyon kevés virágra számíthatunk nyáron.

A fásodó hajtások mindegyikének 1/3 részét kurtítsuk meg. A visszavágást egészséges rügypárig tegyük meg. Ezzel elérjük, hogy tovább bokrosodjon és 3-4 erőteljes hajtást fejlesszen, majd a nyár folyamán mindegyik új hajtás végén virágot hozzon.
Tipp: Metszéskor arra figyeljünk, hogy a rügyek fölött közvetlen kell lemetszeni a hajtásrészeket, ugyanis az ott maradó csonk fertőzési forrássá válhat.

Cserjés hortenzia metszése

A cserjés hortenzia kevésbé kényes faj, jobban bírja a meszes talajt és a szárazságot mint kert rokona. A virágok az az éves hajtások vesszőinek végén nyílnak, így metszése ennek a fajnak is kora tavasszal esedékes. Vágjuk ki a elfagyott, beteg, száraz gallyakat és erőteljesen metsszük vissza, ha kordában akarjuk tartani a méretét. Egyes elöregedett hajtását tőből is kivehetjük, ez újabb tőhajtások nevelésére ösztönzi a növényt.

Bugás hortenzia metszése

A bugás hortenziát kora tavasszal kell drasztikusan metszeni. Az az évi hajtásokon hozza a virágokat. Minél jobban vágjuk annál nagyobbat nő, és annál több virágot hoz.

Kapcsolódó
Hortenziát nevelsz? Ezekre nem árt odafigyelni!
Egy kis odafigyeléssel páratlanul gyönyörű virágokat kaphatunk.
Olvasói sztorik