Hobbija a lepketartás, pillangók repkednek a növényorvos otthonában

Szépek, színesek, változatosak, könnyedén repkednek a kertben virágról virágra. Mi lenne, ha a testközelből is megcsodálhatnánk őket? Ehhez lepkéket kell nevelnünk otthon.

Különleges élményt nyújtanak azok a helyszínek, ahol ezernyi lepke szálldos körülöttünk, esetleg egy-kettő le is száll a kezünkre, ruhánkra, majd pár másodperc múlva tovaröppen. Sok időnk nincs alaposan megcsodálni őket. Akkor viszont van, ha az otthonunkban lepkéket nevelünk. Végigkövethetjük a bábból való átváltozásukat, majd nem túl hosszú életük során megfigyelhetjük, hogyan viselkednek és nagy eséllyel a közelségünket sem utasítják el teljesen.

Gyuris Rita lepkéket tart, nevel otthon. Növényorvosként nem áll messze tőle a rovarok világa, olyannyira nem, hogy a Kertészettudományi Doktori Iskola PhD-hallgatójaként a Rovar Tanszéken is tevékenykedik. Imád a természetben dolgozni, növényeket vizsgálni és gyógyítani vagy megelőzni az esetleges problémákat. Lepketartással az utóbbi 2-3 évben foglalkozik, már tenyészteni is szokta az egyes fajokat. A Sokszínű Vidék kérdéseire válaszolva erről a sokak számára különleges hobbijáról mesélt.

Gyuris Rita

Hogyan jöttek az életedbe a lepkék?

Mivel rengeteget tanultunk a rovarokról és ezen a tanszéken is tevékenykedem, úgy éreztem, hogy szeretnék egy „rovaros” hobbit. A lepkéken kívül más rovart nem igazán tudtam elképzelni, ezért esett rájuk a választás. Gyerekkorom óta foglalkoztatnak egyébként. Emlékszem, hogy egyszer kaptam karácsonyra egy gyönyörű lepkés könyvet, amit nagy szeretettel lapozgattam minden nap. Lehet már akkor kialakult egyféle kötődés hozzájuk.

Gyuris Rita

Milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy valakinél kifejlődjenek és éljenek a lepkék?

Nyári időszakban a trópusi lepkék nagyobb biztonsággal keltethetőek otthonunkban. Ilyenkor biztosítva van nekik a megfelelő hőmérséklet, nekünk csak annyi a feladatunk, hogy néha vízzel lespricceljük a bábot és lehetőleg növények közelében lógassuk fel, ezzel is extra párát biztosítva. Ilyenkor tapasztalataim szerint szépen kikelnek.

Télen egy kicsit macerásabb trópusi fajokat tartani és őszintén nem is ajánlom. Ilyenkor a báboknak speciális körülményeket kell biztosítani, például állandó meleget (körülbelül 25 °C) és párát. Illetve a szállítás során a hidegben megfázhatnak a bábok és ilyenkor nem kel ki vagy nem lesz egészséges és hosszú életű a lepke. Sok kezdő lepketartó belefut ebbe a hibába, de sajnos a trópusi lepkéket leginkább a nyári szezonban érdemes tartani (májustól-októberig).

A kikelt imágókat ajánlott egy baldachinban tartani vagy egy nagyobb elkerített helyen, ahol tudnak repülni. Vannak gyümölcsevő fajok, akik szívesen szívogatják például narancs, banán, szőlő, barack stb. nedveit, ők általában hosszabb élettartamúak (több mint 1 hónap). Ilyen fajok például: Caligo sp., Morpho sp. Vannak nektárt fogyasztó fajok, melyeknek vagy nektár termő növényeket kell biztosítani, vagy műnektárt kell keverni. Ez utóbbi is sikeresen alkalmazható. Példafajok: Danaus plexippus, Hypolimnas bolina, Papilio sp. Vannak olyan lepkefajok is, melyek nem táplálkoznak, mert csökevényes a szájszervük, ők általában kb. 2 hetet élnek. Példafajok: Attacus atlas, A. lorquini, Argema mittrei, Actias luna.

Gyuris Rita

Hogyan lehet különböző bábokhoz hozzájutni?

Évente többször megrendezésre kerül a Terrapláza Budapesten, illetve rovarbörzék. Ilyenkor személyesen lehet megvenni a bábokat, szerintem ez a legjobb módszer. Itt van lehetőség az eladókkal személyesen is konzultálni és tanácsokat kérni. Van magyar cég is, aki foglalkozik bábok forgalmazásával, őket is bátran ajánlom. Azonban tudni kell, hogy a lepketartás szezonális, ezért van, hogy egy-egy álom fajra hónapokat kell várni.

Gyuris Rita

Mennyire mutatják meg magukat a lepkék otthon? Hogyan viszonyulnak az emberekhez?

A nappali lepkék általában nappal aktívak, de egyik fajt sem mondanám kifejezetten aktívnak szobai körülmények között. Egész nap a baldachinon pihengetnek, csak táplálkozás céljából repülnek, illetve, ha párosodni szeretnének. Egy kinti lepkekertben azonban jóval többet mozognak. Alapvetően félnek az emberektől és ha hirtelen mozdulatot teszünk, akkor elrepülnek. Ha lassan a kezünket a lepke elé helyezzük, akkor ő ösztönösen rá fog mászni a kezünkre. Szerintem nem képesek kötődni hozzánk, de ha sokáig velünk élnek (több hónapig), akkor megszokják a jelenlétünket.

Gyuris Rita

Van valamilyen szempontból kedvenc lepkefajod?

Az éjszakai lepkéket kedvelem a leginkább. Ők éjjel repkednek a lepkeházban, általában nem táplálkoznak és körülbelül 14 napot élnek. Sokszor maguktól párzanak, ilyenkor kis tojásokat tesznek le, melyeket később felnevelek. Kedvenc fajom az Argema mittrei – Madagaszkári Holdasszövő lepke. Ez a lepke óriási termetű, élénk sárga színű, hosszú faroknyúlvánnyal rendelkezik. Annyira gyönyörű és nagy, hogy az ember alig hiszi el, hogy ez egy élő entitás. A nappali lepkék közül az azúrlepke a kedvencem csillogós kék színe miatt.

Gyuris Rita

Mit tanácsolsz azoknak, akik szintén szeretnének lepkéket nevelni otthon?

Mielőtt belevágnak a lepketartásba, mindenképpen olvassanak utána az adott fajnak, melyet tartani szeretnének. Biztosítsanak helyet és táplálékot a lepkének, utána ajánlom csak a bábok megvásárlását. Lakásban szabadon nem ajánlom a tartásukat, mert sok helyre beszorulhatnak vagy berepülhetnek, például a szekrények mögé… Eleinte én is szabadon hagytam őket repdesni a lakásban, de miután órákig keresgéltem őket, rájöttem, hogy ez így nem mehet tovább.

A lepkék türelmet igényelnek és fontos, hogy nem minden lepke bújik ki hibátlanul a bábból. Az utazás, hideg/meleg, egyéb tényezők befolyásolják az életüket és a bábok egészségét. Gyermekeknek is ajánlom, mert így kicsit közelebb kerülnek a természethez, rovarokhoz, de szigorúan szülői felügyelet mellett. A lepkék pároztatása és hernyónevelés már egy fokkal nehezebb, itt mindig az adott hernyó igényeit kell figyelembe venni.

A báboknak változó költségei vannak, minél különlegesebb egy lepke, annál drágább. Szerintem ennek a hobbinak nincs nagy beruházás igénye, viszont legalább egyszer érdemes megcsodálni, ahogyan megszületik a lepke. Csak megbízható forrásból vásároljanak lepkebábokat és a lepkét szigorúan tilos szabadon engedni a természetben. Ennek több oka is van: az első, hogy Magyarországon nem honos állatfajokat szigorúan tilos elengedni, mert megtelepedhet, elszaporodhat és károkat okozhat a természetben. Másodszor a természetben egy ilyen nagy és szép lepke nem találna magának megfelelő táplálékot és az ellenségei elkaphatják őket, mint például a madarak.

További fotókat a lepkékről a képgalériára kattintva láthatunk.

Kapcsolódó
Mesés lepkeházakkal kedveskedtek a pillangóknak
Lepkeházikókat készítettek a gyerekek Dévaványán.