Kertünk-Portánk

Így lesz a kert a pillangók kedvenc találkozóhelye

Pixabay
Pixabay
Hogyan lehet kertünk szépségét a beültetett növényeken túl tovább növelni? Úgy, ha odacsábítjuk a színpompás lepkéket is! Ráadásul a pillangóknak a szemet gyönyörködtetésen kívül gyakorlati hasznuk is van a virágok beporzásában.

Ezeket tedd meg a pillangóbarát kertért

Nincsen rózsa tövis nélkül, azaz nincsen lepke hernyó nélkül. A fejlődésük korai szakaszában még nem kifejezetten vonzóak ezek az állatok, viszont, ha később élvezni szeretnénk a szépségüket, akkor ebben az állapotunkban is el kell viselnünk őket, sőt, megfelelő körülményeket kell biztosítanunk számukra – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Más-más táplálék szükséges a különböző lepkefajok hernyóinak, ha ezeket megadjuk nekik, akkor jó eséllyel költöznek hozzánk vagy maradnak nálunk. Például a nappali pávaszem, az atalantalepke, a rókalepke és még jó néhány más faj szereti a csalánt, a hajnalpírlepke a réti kakukktormát és a kányazsombort, a szőlőszender a fuksziát. Ha van a kertünkben csalán, gyermekláncfű, útifű, szarvaskerep, menta, oregánó, édeskömény, kapor, oroszlánszáj, galaj, selyemkóró, mályva, őszirózsa vagy fűz, akkor a hernyók is szívesen jönnek hozzánk.

A pillangók a virágok nektárjából táplálkoznak, az ő kedvenceik közé tartozik az orgona, őszirózsa, kúpvirág, cickafark, zsálya, levendula, bársonyvirág, rézvirág, kasvirág, napraforgó, hagymafélék, aranyvessző, pillangóvirág, lángvirág, verbéna, sétányrózsa, egyiptomi csillagcsokor, kékszakáll, ánizsizsóp, muskátli, szegfűfélék, körömvirág, ördögszem, méhbalzsam, díszcsorba, titónia, ernyős virágzatúak.

Kitehetünk cukoroldatos lepkeitatót is, de ezek mindig legyenek sekélyek. Persze, az a legjobb, ha mindig van kedvükre való virágzó növény.

Az éjjel mozgó pillangók a hold fényét használják tájékozódásra, őket megzavarhatják az erős reflektorok, kerti lámpák és nem találnak maguknak táplálékot vagy éppen párt. Kerüljük az erős, mesterséges fényforrásokat!

Kapcsolódó
Gigászi lepkét találtak egy ausztráliai építkezésen
Nem igazán tudnak repülni. A nőstények a legtöbb esetben csak felkapaszkodnak egy fára, és ott várják a hímeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik