Virágzó vidékünk

Éjjeli lepkefaj után kutatnak a löszgyepeken

Wikimedia.org
Wikimedia.org
A sztyeplepke fokozottan védett faj.

Július közepe óta zajlik a löszgyepek egyik kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű éjjeli lepkefajának, a sztyeplepkének kutatása. A kutatásban többen, az MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság aktívan részt vesznek, írja a hnp.hu.

Kapcsolódó
Egyre népszerűbbek a magyar a nemzeti parkok
A legismertebb a hortobágyi, a bükki és az aggteleki, a legtöbb vendéget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzotta.

A lepkefaj monofág életmódot folytat, hernyói kizárólag egyetlen növényfajon, a gumós macskaherén képesek kifejlődni. Megfigyelésükben különösen fontos szerepe van a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak, hiszen országos viszonylatban itt találhatóak a legnagyobb sztyeplepke állományok.

Az összefogás által nemrég induló kutatási program keretében a szakemberek országos szinten több kiválasztott helyszínen végeznek személyes lámpázásokat az éjszaka folyamán és különböző fényforrások alkalmazásával vonzzák be a lepkefajt. Néhány példányt a kutatók genetikai vizsgálatoknak vetnek alá, hogy az egyes populációk közötti kapcsolatokról, illetve a faj elterjedéséről minél pontosabb információhoz juthassanak.

hnpi/Facebook

A sztyeplepke fokozottan védett faj, és az Élőhelyvédelmi irányelv II. és IV. mellékletében is szerepel, így közösségi jelentőségű. Természetvédelmi értéke: 250 000 Ft.

Kapcsolódó
20 éve világörökség füves pusztánk, a Hortobágy
1999-ben vették fel a világ kulturális és természeti örökségének listájára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik