Mozaik

Gigászi lepkét találtak egy ausztráliai építkezésen

wikimedia commons
wikimedia commons
Nem igazán tudnak repülni. A nőstények a legtöbb esetben csak felkapaszkodnak egy fára, és ott várják a hímeket.

A farontó lepkefélék családjának egy gigantikus tagját fedezték fel Ausztráliában, egy délkelet-queenslandi általános iskola szomszédságában.

Az Endoxyla cinereus faj képviselőjére építőmunkások találtak rá a Mount Cotton State School új tantermei számára kijelölt építési területen

– írja az abc.net.au.

Kapcsolódó
Halálfejes lepkét találtak az alföldi pusztán
Szokatlan helyről, egy kéményből került elő a ritkaság.

Az iskola igazgatója szerint az új épületszárny az esőerdő szélén épül.

A dolgozóinkat és a diákokat nem hökkentette meg a felfedezés, mivel Mount Cotton térsége a legkülönfélébb állatoknak ad otthont, mindazonáltal ilyen éjszakai lepkét még sosem láttunk

– jegyezte Meagan Steward.

A munkások lefényképezték a lepkét, majd biztonságba helyezték az erdőben.

Az Endoxyla cinereus a farontó lepkefélék (Cossidae) családjába tartozik és felnőtt példányai mindössze néhány napot élnek.

A Queenslandi Múzeum rovartani részlegének vezetője, Christine Lambkin szerint ez faj a legnagyobb testsúlyú éjszakai lepke. A nőstény tömege akár a 30 grammot, szárnyfesztávolsága a 25 centimétert is elérheti.

Nem igazán tudnak repülni. A nőstények a legtöbb esetben csak felkapaszkodnak egy fára vagy egy kerítésoszlopra, és ott várják, hogy a hímek rájuk találjanak

– magyarázta a szakember.

A hímek sokkal kisebb termetűek, nagyjából feleakkorák. A nőstények nem táplálkoznak, felnőtt életük mindössze néhány napra korlátozódik, felnőnek, párzanak, lerakják a petéket és elpusztulnak.

Az iskolaigazgató szerint a felfedezés jó alapanyagot szolgáltatott a kreatívírás-tanóra számára. A gyerekek egy farontólepke-invázió forgatókönyvét vázolták fel.

Steward szerint a diákok néhány rendkívül kreatív, fantáziadús történetet írtak, köztük egy olyat, amelyben az egyik tanárnőt felfalja egy hatalmas lepke.

Kapcsolódó
Vörös rókalepke bukkant fel a Hortobágyon
Egy ilyen lepke természetvédelmi értéke 50 ezer forint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik