Kertünk-Portánk

Rovarűzőnek és gyomirtónak is kiváló a szegfűszeg

freepik.com
freepik.com
Méghozzá többféle módon.

Nincs ember, aki ne ismerné és használná a szegfűszeget, elég csak egy jó gyümölcslevesre vagy forralt borra gondolnunk, ami elképzelhetetlen nélküle. Számos kulináris és gyógyászati ​​felhasználás mellett azonban a szegfűszeg a kertben is hasznos lehet, írja a balconygardenweb.com.

Hogy hogyan?

Írthatjuk vele a kártevőket

Nem kell magyarázni, mekkora pusztítást tudnak végezni a kártevők a kertben. Számos hatékony vegyi irtószer áll rendelkezésre, amelyekkel megszabadulhatunk tőlük, de ezeknek jól ismerjük az ártalmaikat is. Ha bio és természetes alternatívákat keresünk, van néhány választási lehetőség, és az egyik a szegfűszeg.

Használhatjuk ugyanis a kártevők, például a takácsatkák és a levéltetvek eltávolítására.

A recept nem bonyolult

  • Tegyünk 2-3 evőkanál szegfűszeget egy liter vízbe
  • Forraljuk fel a vizet és a szegfűszeget, amíg az oldat hevesen forrni nem kezd
  • Ha elkészült, hagyjuk, hogy a keverék tökéletesen kihűljön.
  • Ezt követően bármilyen szitával vagy muszlinszövettel szűrjük át a vizet egy spray-palackba.
  • Permetezzük az oldatot a fertőzött növények lombozatára (különösen az alsó oldalára).

Hangyák ellen

Az apró hangya ártalmatlannak tűnik, de a kert egyik leggonoszabb lénye. Hangyariasztó szerek kaphatók a piacon, de károsak a környezetre, és mérgezőek a kedvenceinkre is.

Hangyák ellen is használhatjuk a szegfűszeget. Csak annyit kell tenni, hogy összezúzott szegfűszeget helyezünk azokra a területekre, ahol észrevesszük, hogy szükséges. A szegfűszeg jellegzetes illata a hangyákat egy másik irányba taszítja el.

Alternatív megoldásként használhatunk szegfűszegolajat is. Keverjünk el belőle néhány cseppet egy csésze vízben, és permetezzünk az érintett területen. Más háztartási rovarok ellen is hatásos.

pixabay.com

Szúnyog és légyriasztónak is jó

A házilegyek számos olyan betegség hordozói, ezenkívül bosszantó is a jelenlétük. A szegfűszeg használata könnyen elriaszthatja a legyeket, mivel nem tolerálják a szagát. Ehhez nem kell más, mint egy alma és 20-30 szegfűszeg. Azért, hogy a legyek ne jussanak be az otthonunkba, helyezzük a szegfűszeget az ablakok és ajtók közelébe. A szegfűszegrügy-olajos oldat is hatásos a legyek ellen.

A szegfűszeg természetes szúnyogriasztóként is működhet. A hígítatlan szegfűszegolaj remek a szúnyogok ellen, azonban bőrkiütéseket vagy irritációt okozhat. Jobb módszer, ha felvisszük a bőr valamely részére, hogy lássuk a reakciót, vagy hígítva használjuk.

Gyomok elleni védekezésre is alkalmas

A gyomok nemkívánatos növények a kertben, hiszen akadályozzák a növényzet növekedését. Ha nem akarunk gyomirtót használni ellenük, természetes alternatívaként kipróbálhatjuk a szegfűszeg bimbóit.

Ennek a nem mérgező gyomirtónak az elkészítéséhez szegfűszeg illóolajra, konyhasóra és ecetre lesz szükség. Vegyünk egy spray-palackot, és tegyünk bele egy csipet sót. Adjunk hozzá 20 csepp szegfűszeg olajat és fél liter ecetet. Rázzuk fel jól, és permetezzük ezt az oldatot a gyomokra.

Figyelmeztetés: Ne permetezzük azokra a növényekre, amiket nem akarunk elpusztítani.

Kapcsolódó
Fokhagymás permettel védekezhetünk a poloskainvázió ellen
Néhány naponta érdemes megismételni a kezelést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik