Elkobozhatják és megsemmisíthetik az illegálisan termesztett mákot

Szigorú szabályok vonatkoznak a kábítószer előállítására is alkalmas növény termesztésére és forgalomba hozatalára.

Bár a mák fő terméke a mag, amelyet a gasztronómia széles körben hasznosít, fontos mellékterméke a máktokból kinyert alkaloidák tömege is. A máktokból 25 féle alkaloida állítható elő, amelyek között van narkotikum, fájdalomcsillapító, altató, köhögést csillapító anyag is.

Éppen ezért a termesztését, forgalmazását és felhasználását szigorú feltételek között, a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló 162/2003. (X. 16.) Kormányrendelet szabályozza, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán.

Az étkezési mák kereskedelmi céllal történő termesztése esetén területnagyságtól függetlenül a termesztő köteles a föld fekvése szerinti illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi feladatkörében eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatal részére a rendeletben szabályozott adatokról bejelentést tenni.

Ipari mák termesztése kizárólag a külön jogszabály szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által kiadott tevékenységi engedéllyel, valamint évenként megújítandó eseti termesztetési engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezettel megkötött szerződés alapján végezhető.

A termesztő kötelességei

A hatóság jogai

Kapcsolódó
Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát
A céget napjainkban irányító öt fiútestvér dédnagyszülei az 1920-as években kezdtek el gazdálkodni.