Virágzó vidékünk

Lilára festette az orosházi határt a mákvirág

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor
Felüdülés a léleknek a gyönyörű látvány.

A nyár közeledtével nem győzünk rácsodálkozni a virágzó természetre.

Hol repce, hol bíborhere, hol pipacs öltözteti színesbe a tájat, felüdülés a léleknek ezen rétek és mezők látványa.

Május végéhez közeledve nem maradhat ki a sorból a mák sem. Az MTI fotóriportere lila mámorban úszó mákvirág-mezőt kapott lencsevégre Orosháza határában.

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

Kerti mák

A kerti mák (Papaver somniferum) fontos élelmiszernövény: népszerű, mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba.

 

Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.

A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését.

 

A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van. (Wikipédia)

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik