Virágzó vidékünk

Tények a gubán túl: valóságos egészségőr a mák

A mák jó a testnek, a léleknek és még finom is.

Ha azt mondjuk, mák, mindenkinek azonnal a hajdani menzás mákos tészta, és a nagymama finom mákos bejglije jut eszébe, nem is véletlenül. A kerti mák ugyanis fontos élelmiszernövény, aminek termését használjuk fel. Olyan ételek készülnek felhasználásával, mint a pozsonyi kifli vagy a mákos guba.

Az élelmiszeripar mellett a gyógyszeripar is hasznosítja a növény gubóját, hiszen annak tejnedve, az ópium igen gazdag alkaloidokban: morfinban, kodeinben, narkotinban és papaverinben, amelyek gyógyszerek alapanyagai.

Tudtad?

A mákban sok az  E-, C-, és B-vitamin, bőven van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, mangán és az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van.

Fotó: Sokszínű Vidék

A mákban megtalálható alkaloidok fájdalomcsillapító hatásúak, így használható például torokfájás esetén, de sokan gyomorpanaszokra is bevetik. Hatására az emésztés fokozódik, szorulásnál lazítja a székletet.

A mákszemekből olaj készíthető, amit szintén többféleképpen hasznosítanak: kiváló különböző ételekhez, de a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is használja, hiszen többek közt jótékonyan hat a bőrre, körömre és a hajra. A mákolaj nyugtatja a központi idegrendszert, így jó szolglatot tehet stressz, idegi fáradtság esetén. Segít elaludni is.

Fotó: Sokszínű Vidék

A mák tehát jó a testnek, a léleknek és még finom is, így ha az ebédnél szeretnénk még egy kis mákosgubát enni, lesz okunk rá!

Kiemet kép: Sokszínű Vidék

Mákkal az igazi a kétbögrés süti
Ez az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik