Otthon készült

Kedvenc sütink lehet a sütőtökös mákos pite

A sütőtökös finomságoknak senki sem tud ellenállni, ráadásul szezonja van.

A sütőtök maga az egészség, elkészítése ezernyi lehetőséget kínál. Édességekhez kiváló, és ezt már korábbi cikkünkben is “bizonyította”.

Őszi sláger a tészta nélküli sütőtökös túrótorta
Káprázatos íze van, nem kell piskótát sütni hozzá.

Ezúttal a mákos pite sütőtökös változatát ismerhetjük meg a Ketkes nyomán, és biztosak vagyunk abban, hogy sokak kedvence lesz.

Hozzávalók

A tésztához: 30 dkg finomliszt, 14 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 2 ek víz, 3 ek kekszmorzsa a szóráshoz.

A sütőtökös réteghez: 70 dkg sütőtök, 4 ek cukor, 1 teáskanál  friss gyömbér, 1 teáskanál fahéj.

A mákos réteghez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citromból nyert citromhéj, 150 ml tej, 2 db tojásfehérje, 1 csipet só, 2 ek lekvár/dzsem.

Elkészítése

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket.

A sütőtököt a cukorral pároljuk addig, amíg elfő a leve, majd ízesítsük reszelt gyömbérrel és fahéjjal, és hűtsük ki. A tejet a cukrokkal forraljuk fel, majd öntsünk annyit a mákra, hogy ne legyen “szottyos”, keverjük hozzá a lekvárt és a citrom reszelt héját. A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd forgassuk össze a kihűlt mákkal.

A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét nyújtsuk ki, simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe (20×30 cm), szurkáljuk meg villával, és 180 °C-on süssük 8 percig. Szórjuk meg darált keksszel, simítsuk rá a tököt, majd a mákos tölteléket. A megmaradt tésztát nyújtsuk ki, és borítsuk a tetejére, szurkáljuk meg villával, azután tegyük vissza a sütőbe 30-35 percre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik