Kertünk-Portánk

Így lehet korán mákunk és mákvirágunk

Nem csupán fogyasztásra, hanem díszítésre is felhasználható.

Az idős, vidéki emberek úgy tartják, addig jó elvetni a mákot, amíg a békák meg nem szólalnak, különben megkukacosodik a termése, és oda a munkánk. A régi népi megfigyelések alapján a mákot jó korán el kell vetni: javasolt vetési ideje február második felétől április közepéig tart.

Bizonyára sokan emlékeznek a néhány éve folytatott vitákra: szabad-e mákot termeszteni? A törvényalkotók megoldották a kérdést: jól elkülönítetten meghatározták azon fajtákat, melyek fogyasztásra alkalmasak. Ezek az étkezési mákok, melyek jellemzője, hogy alacsony az alkaloid tartalmuk. Tehát, ha kiskertünkbe mákot vetünk, nem érhet az a vád bennünket, hogy kábítószer előállítására alkalmas növényt termesztünk.

Fotó: Pixabay

A mák fehér virágú változata Magyarországon drognak számít, ezért csak a lilás-rózsaszínes virágú változata termeszthető. Ha “mákunk van”, a boltban vásárolt mák valóban étkezési mák, s ha elvetjük, lilás virágokat hoz.

Hogyan termesszük?

Ha mákvetésbe fog valaki, érdemes azt összekeverni homokkal vagy fűrészporral, különben nagyon sűrű lesz a máksorunk. Amikor eléri a 3-4 leveles állapotot, akkor jön a máktermesztés neheze, a ritkítás. A kiszedett, fölöleges töveket ne dobjuk el! Áztassuk be a növénykéket 2-3 hétre vízbe, majd 1:25 arányú hígításával locsoljuk körbe a gyümölcsfák vagy a bogyósok tövét. Nem lesznek hálátlanok!.

Férfiak, a szép kis mákvirágok

Fotó: Pixabay

A mákról van egy kedves történetem. Édesanyámat egyszer meglátogatta városi kollégája. Anyukám büszkén mutogatta a gyönyörű kertjét, s éppen akkor virágzott a mák. Halvány virágai fekete közepükkel teljesen elbűvölték a vendéget.

Hiszen ez a mákvirág – kiáltott fel a vendég. De akkor miért mondják a férfiakra, hogy na, szép kis mákvirágok vagytok? Mert ilyen szépek vagyunk?

“Termény-mákvirág” készítése

Egyedi mákvirágot saját magunk is készíthetünk a kimaradt magvakból. Menete a következő: tetszés szerinti nagyságú (6-8 cm átmérőjű) kartonkorongot kell kivágni. Egy cső kukoricát lemorzsolunk, majd a kartonlap szélét beragasztózzuk, és a kukoricaszemeket úgy helyezzük a karton szélére, hogy hegyes felük a kör közepe felé mutasson. A szemek tetszőleges számú sorban is felragaszthatók. A “csupaszon” maradt kör közepét szintén beragasztózzuk, majd a mákszemekkel sűrűn megszórjuk. A felesleget leöntjük róla, és máris kész egy „termény-mákvirág.” Felhasználható díszítésre, ajándékok csomagolásához, de kitűzőként is használták már.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik