Virágzó vidékünk

Csodálatos mákvirágmező Zalában

MTI/Varga György
MTI/Varga György
Ilyen meseszép egy virágzó mákültetvény a Zala megyei Milejszeg közelében.

Virágoznak a mákfélék, elsősorban a pipacsmezők népszerűek a fotósok körében, de most az MTI fotósa, Varga György mutatta meg nekünk, hogy milyen különleges szépségű egy mákmező lilás virágszőnyege.

MTI/Varga György

A Wikipédia szócikke szerint a kerti mák (Papaver somniferum) fontos élelmiszernövényünk: népszerű, mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba. Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.

A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van.

MTI/Varga György

A pipacs is a mákfélék családjába tartozik, számos alkaloidot tartalmaz, mely gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális hatásúak. Elsősorban a torokgyulladás csillapítására alkalmazzak, a Strepsils alapanyaga is a pipacsból származik.

Kapcsolódó
Lilában pompázik Milejszeg határa, tömegével nyílik a mákvirág
Ilyen meseszép tud lenni, ha virágzik a mák.
Olvasói sztorik